Vreme čitanja: oko 3 min.

Čudo u zlatiborskom selu: Škola ponovo otvorena posle 12 godina, a onda i vrtić, ovo je tajna

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ponovo se u njoj čuje školsko zvono i dečja graja

  • 2
Godovik škola Foto: Borivoje Ilić

Nakon što je više od jedne decenije ova seoska škola u Zlatiborskom okrugu zatvorena, ipak posle 12 godina, ponovo se u njoj čuje školsko zvono, a nedavno je otvoren i vrtić. Dok se mnoge seoske škole širom Srbije suočavaju sa istom sudbinom, zbog manjeg broja ljudi, a samim tim i manjka dece, ostaju zaključane i na rubu zaborava.

Ipak, iz Zlatiborskog okruga stiže drugačija slika i to iz sela Godovik, udaljenom samo osam kilometara od Požege, gde nakon jedne decenije, školsko zvono opet razbilja jutarnju tišinu, a dečja graja odjekuje sa igrališta kao u vreme kada je škola srećno radila.

Pre 12 godina, zbog nedovoljnog broja učenika, Osnovna škola "Petar Leković" Požega, izdvojeno odeljenje u Godoviku je zatvorena, ali ostala u pristranku sela da čuva uspomene i sećanje na učenike koji su pod njenim krovom stekli prva znanja. Ova obrazovna ustanova je među najstarijim školama u ovom kraju, a nakon njenog zatvaranja nagazio je je zub vremena i veoma je oronula.

Ipak, na inicijativu seoskog sveštenika i meštana, a uz pomoć lokalne samouprave, škola je opet otvorena, ali u njenom skopu i dečiji vrtić.

- Nakon višedecenijskog zatvaranja, otvorili smo izdvojena odeljenja u Godoviku i u Uzićima. U Godoviku je u sklopu škole otvoren i vrtić, a isto je u planu i u Uzićima. Pre otvaranja škole potrebno nam je bilo da je spremimo za rad, promenili smo podove, kupili nove peći i sve ostalo neophodno što je dotrajalo. Pomoć pri nabavci nameštaja za vrtić pomogli su nam supružnici Miletić, godovička porodica koji su radni vek proveli u Holandiji. Bilo je puno posla, ali mi je ipak puno srce, jer su nakon zatvaranja otvorene ove dve seoske škole. - rekao je Dragan Perišić, direktor OŠ "Petar Leković".

Trenutno školu pohađaju dva prvaka i dva predškolca, a u vrtić je upisano 11 mališana, od kojih devet redovno dolazi. Zaposlena je učiteljica, dve vaspitačice i domar, koji se trudi da sve bude pod kontrolom u školskim prostorijama.

Otvaranje seoske škole roditeljima je veliko olakšanje, inače bi svakodnevno morali decu da šalju u matičnu školu u Požegu.

- Radila sam u seoskim i gradskim školama, ali od kada radim ovde u Godoviku vrlo sam zadovoljna, jer dosta vremena mogu da posvetim svakom učeniku pojedinačno. Smatram da je svim roditeljima iz okoline ova škola dobrodošla za upis svoje dece i da time svakako treba da podrže školu, kako bi opstala u narednom periodu. Naša škola je veoma dopro opremljena, a učenici mogu da koriste digitalne uređaje kada god je to potrebno. Učionice su potpuno tople, a zdrava atmosfera je prisutna u svakodnevnom radu - ističe učiteljica Jelena Gojgić.

Škola nosi ime po Petru Lekoviću, rodom iz požeškog sela Svračkovo, koji je bio učesnik Prvog svetskog rata i Narodnooslobodilačke borbe i prvi narodni heroj Jugoslavije.

U sklopu matične škole imaju dve osmoletke u Ježevici i Duškovcima, a četvororazredne u Uzićima, Visibabi, Zdravčićima, Zaselju, Godoviku, Glumču, Milićevom Selu i Tometinom Polju. U Godoviku sada ima oko 70 domaćinstava, a iz godine u godinu veliki broj mladih ostaje da živi i stvara porodicu na vekovnom ognjištu. Po rečima ovdašnjih meštana, ako Bog da, škola neće prekidati sa radom, već će se u nju svake naredne godine upisivati novi prvaci.

(B. Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA