Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa snegom nismo završili ove zime: Kraj februara donosi totalni preokret vremena, biće i pesak iz Sahare

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tokom vikenda Srbija će biti pod uticajem veoma snažnog ciklona sa centralnog Mediterana

  • 2
Vreme, prognoza, lepo vreme, sneg Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić, Mateja Beljan

Ako ste mislili da smo završili sa snegom u ovoj sezoni, e, pa prevarili ste se. Sledećeg ponedeljka će se zabeleti, i to i u nižim predelima pokazuje sadašnja prognoza. Do tada će se u Srbiji smenjivati i sunce, grmljavina, kiša a biće i peska iz Sahare. 

Srbija i naše područje ovih dana imaće vreme nalik prolećnom. Očekuje se veoma toplo za ovo doba godine.

Danas i u sredu u Srbiji jutro vedro i hladno, u južnim i centralnim predelima uz slab mraz, a u mnogim predelima očekuje se i magla. Tokom dana biće sunčano i veoma toplo. Ciklon koji se svojim centrom bude premeštao iz severne Evropre preko centralne ka istočnoj, usloviće prema našem području dotok još toplije vazdušne mase sa jugozapada.

Maksimalna temperatura danas i sutra biće od 15 do 20 stepeni, u Beogradu do 18.

U četvrtak i petak Srbija će biti pod uticajem anticiklona sa istoka, dok će sa zapada Mediterana jačati cikon. U Srbiji se očekuje povećanje oblačnosti i jačanje južnog i juugoistočnog vetra, koji će u Pomoravlju i Podunavlju biti jak, a na jugu Banata i sa olujnim udarima.

U noći ka četvrtku i u petak ujutro i pre podne očekuje se promenljivo oblačno, ponegde sa kišom ili sa pljuskom ili grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 14 stepeni na severozapadu do 20 stepeni na jugoistoku Srbije. U Negotinskoj Krajini biće tmurno i hladnije.

Tokom vikenda Srbija će biti pod uticajem veoma snažnog ciklona sa centralnog Mediterana, koji će se svojim centrom premeštati preko srednjeg dela Italije ka Jadranu.

Prvog dana vikenda Srbija će biti u prednjem delu ovog ciklona, pa će preovladavati snažna južna visinska strujanja, a sa njima će osim vrlo tople vazdušne mase, stizati i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa kiša koja bude padala sadržaće čestice peska, što je potpuno prirodna i pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji uobičajena pojava.

Maksimalna temperatura u subotu biće od osam stepeni na severozapadu Srbije do 18 stepeni u centralnim i jugoistočnim predelima, u Beogradu do 14.

Već sredinom dana do Vojvodine, a posle podne i uveče i do centralnih predela Srbije sa severozapada se očekuje prodor hladnog fronta, uz jače zahlađenje, a vetar će biti u skretanju na sevrozapadni, na udare će prolazno biti i veoma jak.

Drugog dana vikenda Srbija će biti u hladnom sektoru, pa će se uspostoviti severozapadno visinsko strujanje. Ovo strujanje proćistiće atmosferu od peska iz Sahare, a očekuje se i prodor veoma hladne vazdušne mase i nagli pad temperature.

U nedelju će u Srbiji biti oblačno i veoma hladno, na severu i na zapadu sa susnežicom i snegom, a na jugu i istoku sa kišom. Na planinama se očekuje obilniji sneg, dok je za niže predele i dalje rano precizirati da li će doći do formiranja snežnog pokrivača, ali za sada su povećane šanse. Tokom dana na severu Srbije prestanak padavina, pa će u tim predelima biti suvo.

Maksimalna temperatura biće od jedan stepen na severu Srbije do 13 stepeni na jugu. Dakle, južni i istočni deo Srbije i dalje će biti u toplom sektoru ciklona.

U ponedeljak u Srbiji oblačno sa kišom, susnežicom i snegom. Sneg se očekuje uglavnom na severu i na zapadu Srbje i na planinama, a kiša na jugu i istoku Srbije. Maksimalna temperatura biće od jedan stepen na severu do 11 stepeni na jugu Srbije.

Kada je sneg u pitanju, trenutni proračuni su takvi da zahlađenje od nedelje donosi sneg napomenutim delovima Srbije. Kako je reč još uvek o periodu za šest dana, promene su moguće, a sve će zavisiti od kretanja i položaja centra ciklona. Pri ovakvim uslovima i najmanja promena putanje može dovesti do promene vremena, pa i do toga da sneg i jače zahlađenje izostanu ili da budu još drastičniji.

Od utorka sledi stabilizacija vremena, prestanak padavina i manji porast temperatura, da bi potom ponovo došlo do zahlađenja sa padavinama.

Prema trenutnim prognozama, tokom prvih deset dana marta očekuje se nešto hladnije od proseka, uz češće padavine, tako da će prva dekada marta zasigurno biti hladnija od poslednje dekade februara.

Ovih dana temperature dostižu i 20 stepeni, što je za deset stepeni više od proseka. Natprosečno toplo očekuje se do vikenda, a od nedelje sledi jače zahlađenje, tako da će temperature pasti i na vrednosti ispod proseka za ovo doba godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA