≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Đaci su nam preopterećeni, imaju po 7 časova dnevno": Direktori traže izmenu nastavnih planova gimnazija

Vreme čitanja: oko 1 min.

U takvim uslovima nemoguće je organizovati čas odeljenskog starešine, dodatnu ili dopunsku nastavu, sekcije, pripreme za opštu maturu

  • 1
Studenti, učenje Foto: Shutterstock

Društvo direktora škola Srbije uputiće predlog Ministarstvu prosvete da se izmene nastavni planovi i programi za gimnazije, jer smanjenje broja časova bez smanjenja obima gradiva nije dobro.

Predsednik Upravnog odbora Društva Ivan Ružičić rekao je za Novosti da je broj časova iz likovnog, muzičkog, stranog jezika, fizike, hemije, filozofije smanjen za četvrtinu, a da je nastavni program ostao isti.

Kako je objasnio, za fond od dva časa sedmično, što je 74 časa godišnje, svaki učenik ima 18,5 časova manje, odnosno ukupno 55,5 časova da savlada gradivo predviđeno za 74 časa."Sa ovakvim 'reformama' možemo samo očekivati veoma loše rezultate na državnoj maturi", kazao je Ružičić.

Prema njegovim rečima, učenici u proseku imaju 6,6 časova dnevno, tako da je u takvim uslovima nemoguće organizovati čas odeljenskog starešine, dodatnu ili dopunsku nastavu, sekcije, pripreme za opštu maturu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    21. februar 2023 | 14:31

    Sedam casova dnevno a u torbi se nose sve knjige iz predmeta koji je na rasporedu.Znaci matematik i Srpski samo imaju po tri knjige i po dve sveske. A gde je tu recimon Geografija,atkasi itd...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA