Vreme čitanja: oko 5 min.

S leđa je "obrisao" Nađu, a kaže da se ne oseća krivim: 11 meseci bez devojčice iz Lebana, majka dala obećanje

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Ni na jednom ročištu u njemu nisam videla trunku kajanja, niti da su mu zadrhtali telo i glas"

  • 12
Nadja Tasic (11) poginula  nesreća Leban Foto: Privatna arhiva

Jelena Tasić iz Lebana pre 11 meseci sahranila je dete. Vozaču koji je bio za volanom auta koji ju je "pokosio" sudi se za ubistvo iz nehata. Nađa je nastradala na putu od škole do kuće, a majka je dala obećanje - da će se boriti da niko ne doživi njenu sudbinu.

"Svaka tragedija otvara istu ranu, znam šta proživaljavaju roditelji i ne želim da se više ikome to desi", kaže u razgovoru za Telegraf.rs, ističući da je pokrenuta peticija "Pravda za Nikolinu", kojom se traže hitne izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

"Ovo je borba svih nas roditelja koji smo se udružili. Smogli smo snage da zajedničkim bolom i tugom stanemo na kraj bahatosti vozača i da pokrenemo inicijativu kojom se traži pravda za Nikolinu, ali i za svu nastradalu decu u saobraćaju", kaže uz objašnjenje kako su se ime i fotografija njenog deteta našli uz ime takođe tragično nastradale devojčice Nikoline (12) iz Kragujevca, koja je poginula na pešačkom prelazu.

Vera i Bogoljub Janković Nikolina Janković / Foto: Marko Jovanović

Smrt njenog deteta desila se pod sličnim okolnostima, podseća Jelena.

"Nađa se kretala zemljanom bankinom van kolovoza. Po svim veštačenjima, stopostotno se propisno kretala. Krivica je, znači, sto posto vozačeva", kaže majka.

Dodaje da je od tog časa prošlo gotovo 11 meseci, a da postupak nije okončan.

"Postupak i dalje traje. Inicijativa koju smo mi pokrenuli, po ustavu ne može da se odnosi na naše slučajeve, već na buduće. Mi nemamo decu za gaženje", kaže uz opomenu.

Aleksandar M. (74) na suđenju za ubistvo iz nehata, njene ćerke Nađe Tasić, izjasnio se da nije kriv.

"Objašnjava da se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Ne oseća se krivim. U svojoj izjavi je naveo da je video grupu dece koja se igraju u školskom dvorištu, nakon čega je produžio još 10, 15-ak metara i s leđa je 'obrisao' Nađu. Otpozadi ju je udario i bacio u kanal", navodi Jelena.

Njeno dete provelo je deset dana u komi, posle čega je preminula, 25. marta 2022.

"Tužilaštvo i sud nekad pogrešno gledaju na događaj. U nekim slučajevima nije nehat, već umišljaj. Ako propisno treba da se krećeš u zoni škole, gde su maloletna deca, gde je ograničenje 30, a ti svesno ideš prekoračenjem od 50, 60 ili 90 na sat, u tom slučaju kao vozač moraš da znaš da može da ti izleti dete. Deca su nedovoljno zrela da procene brzinu kretanja vozača. U našem slučaju, Nađa čak nije imala nameru da kroči na kolovoz, jer ju je još deset koraka delilo od toga da uđe u naše dvorište. Ne može biti nehat", ocenjuje majka.

Dodaje i zapažanja koja joj sole ranu.

"Ne pokazuju empatiju, to nije samo u našem slučaju. Bore se svim sredstvima za svaki dan na slobodi", kaže navodeći da je to njihovo zakonsko pravo, ali da nije primetila "ni na jednom ročištu trunku kajanja, niti da su mu zadrhtali telo i glas".

"Postupak okončan, presuda sramna"

Neki slučajevi stradanja dece u saobraćaju već su okončani.

"Od ovih slučajeva ima nekih koji su već okončani - sramnim presudama od 17 meseci u slučaju Ernada Bakana (17). U slučaju Maje Zarić (16) iz Kragujevca, žena od 84 godine dobila je presudu na koju se žalila i još uvek je na slobodi. Ostali slučajevi su u postupku", navodi majka.

U objavama na društvenim mrežama u kojima se građani pozivaju na potpisivanje peticije za izmene zakona o bezbednosti u saobraćaju kratko su opisana oba slučaja.

"Ernad Bakan (17) iz Novog Pazara nastradao je na pešačkom prelazu marta 2019. godine u Zemunu. Ubica Ivan Mitrović (23) za bahatu vožnju osuđen je na 17 meseci. Ubica povratnik sve vreme je na slobodi", navela je majka Nikoline Janković, Vera, ujedno pokretač peticije "Pravda za Nikolinu", koja je ujedinila roditelje ostale nastradale dece pešaka.

"Maja Zarić (16) iz Kragujevca nastradala je na pešačkom prelazu u zoni škole u aprilu 2022. Ubica (84) se žalila na presudu od 3 godine i pored dvaput brže vožnje od ograničenih 30. Sve vreme na slobodi, i dalje vozi", navodi dalje Vera Janković u objavi na Tviteru.

Dobili podršku nadležnih

Od ovakvih ishoda strahuje i Nađina majka Jelena, sagovornica Telegrafa.

"Zaprećena je zatvorska kazna od jedne do osam godina. To je na sudu da proceni da li će to biti jedna, tri ili osam godina i nakon toga, mi nemamo pravo na žalbu. Sud je uradio svoje, kaznio u meri u kojoj smatra da je odgovarajuće. Nedopustivo. Za sad ide zakonski, a kako će sud na kraju da se izjasni i kakva će presuda da bude, ne mogu da komentarišem", navodi.

Dodaje i da će okupljeni roditelji pokrenuti građansku inicijativu, kako bi se njihova nastojanja ozvaničila. Za sada su se obratili nadležnim ministarstvima. Sa nekima su već imali sastanke - sa predstavnicima Ministarstva za demografiju i brigu o porodici i Ministarstva pravde - a sa nekima se tek spremaju za susret.

"U četvrtak imamo sastanak sa ministrom saobraćaja. Očekujemo i od MUP-a potvrdu termina", kaže ističući da su već dobili podršku.

"Ovde nema dileme. Sve insitucije moraju da stanu na stranu života deteta. Jer bezbednost u odrastanju dece je prioritet".

12 zahteva roditelja

Roditelji dece koja su nastradala na pešačkim prelazima i trotoarima su se ujedinili tražeći hitnu izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja i Krivičnog zakonika.

Prema njihovim predlozima, zatvorske kazne treba da se pooštre, bzina kretanja vozila da se smanji, kritične tačke da se obeleže ležećim policajcima, da se pešaci i biciklisti obavežu na nošenje fluorescentnih prsluka, da se u slučaju smrti sudi kao za ubistvo, bez mogućnosti pomilovanja, da se uvede trajna zabrana upravljanja motornim vozilom, da se suđenje čeka u pritvoru, da veštaci podležu krivičnoj odgovornosti...

Video: Roditelji traže oštrije kazne za ubice dece u saobraćaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Septembar

    22. februar 2023 | 21:51

    Nema pravde dok je ne uzmeš u svoje ruke .

  • SVM

    22. februar 2023 | 20:39

    Skot. Ne bih čekala ni sudsku ni Božju pravdu. Pravda je samo jedna

  • 22. februar 2023 | 21:19

    Problem su uvek bili trotoari kod nas jer ih nema, seta se po ulici ili po zemlji pored puta, drugi problem je sto daju dedama i babama preko 70 god da uopste voze a treci problem je bahati klinci… tako da mozemo samo da kukamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA