Vreme čitanja: oko 2 min.

Gordana je jedina žena drvoseča u svom kraju: Krenula u šumu kako bi pomogla suprugu da zarade za bolji život

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Video sam da je to, to. Da zna da radi s testerom, da vozi traktor i to. Meni je bilo zadovoljstvo zato što je imao neko da mi pomogne", kaže Gordanin muž, Goran Zbiljić

  • 2

Gordana Zbiljić iz blačkog sela Prebreza jedna je od retkih žena u Srbiji čije je zanimanje drvoseča. Ovim poslom bavi se više od četvrt veka i godišnje pripremi više od hiljadu kubnih metara drva, navodi RTS.

Gordana je zanimanje drvoseče odabrala pre skoro tri decenije kada je krenula u šumu, kako bi pomogla suprugu da zarade za bolji život.

- Bilo je neke zarade veće na metar drva nego cela mesečna plata. I onda sam odlučila da radim taj posao. Krenuli smo od toga da živimo, da zarađujem. Radili smo ja i muž nekih 15 godina, možda. On je oboleo i onda sam ja ostala sama - kaže Gordana.

Brzo je savladala sve veštine, od seče drva u šumi do vožnje i popravke traktora.

- Video sam da je to, to. Da poznaje posao, da zna da radi s testerom, da vozi traktor i to. Meni je bilo zadovoljstvo zato što je imao neko da mi pomogne i da možemo da radimo zajedno - kaže Goran Zbiljić, Gordanin suprug.

"Baš mi je najlakši posao"

- Dosta je teško, ali meni i nije. Ja sam navikla na to i baš mi je najlakši posao što se toga tiče. Mnogo volim sada da idem u šumu, volim da radim taj posao, dosta sam naučila i oko traktora i oko vitla, i oko testereta - dodaje Gordana.

O Gordaninoj spretnosti i veštini, kolege koje su svi muškarci, kažu da je najbolja od svih drvoseča.

- Ja video tako nešto nisam. Da žena tolko spremna, a njena konstitucija nema ništa, nema 60 kila, da ona ovakve trupce diže, mislim, stvarno je malo čudno - objašnjava Miodrag Miljković, drvoseča iz Prebreze.

"Ništa mi nije teško"

Zbiljići obrađuju više od 10 ha zemlje. Bave se stočarstvom i voćarstvom, ali najveći prihod ostvaruju od seče drva. Pored teškog posla u šumi, Gordanu čekaju i ostale obaveze u domaćinstvu. Kaže da na selu jedino tako može da se opstane. A tu je i podrška porodice.

- Ja sam sretna, imam sjajnu porodicu, imam dvoje dece, unučiće sada, i sve mi to ništa nije teško - zaključuje Gordana.

Dok je snaga služi, Gordana će, kaže, u šumu, u seču. Do sada je preko svojih pleća pregurala više desetina hiljada kubika drva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    21. februar 2023 | 17:31

    Svaka joj cast.Vecina zena ne zna da se parkira kako treba a ona zna da sece drva.To je tezak i opasan posao.

  • 534

    21. februar 2023 | 19:37

    Petrojka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA