≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ognjen umro pre 5 godina, slučaj stoji, a lekar prolazi pored majke kao vetar: "Očekivala sam da skine mantil"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sigurno je prepoznao ko sam, video je kako plačem. Bez trunke pokajanja, milosti. Očekivala sam od njega da će reći: 'Skidam svoj beli mantil, jer sam napravio veliku grešku', kaže majka dečaka u razgovoru za Telegraf

  • 21
Ognjen Paunović, Verica Paunović Foto: Privatna arhiva, Facebook/Pravda za Ognjena Paunovica-Justice for Ognjen Paunovic

U slučaju smrti Ognjena Paunovića, preminulog 2018. u osmoj godini od sepse - nakon hitne operacije slepog creva, 11. dana od prvih tegoba - pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Vršcu i dalje se vodi predistražni postupak, saznaje Telegraf.rs.

"Obaveštavam Vas da je pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Vršcu još uvek u toku predistražni postupak, u kojem se ispituju sve činjenice i okolnosti i preduzimaju se odgovarajuće dokazne radnje, te dalje postupanje u predmetu zavisi od rezltata predistražnog postupka", stoji u odgovoru Tužilaštva na pitanja Telegrafa.

To znači da optužnica nije podignuta ni protiv koga, a tuženo je pet osoba, među kojima hirurg iz bolnice koji je klistirao dečaka i vratio ga na kućno lečenje, šest dana pre njegove smrti; protiv troje lekara članova komisije, koju su po nalogu Ministarstva zdravlja poslati u vanredni nadzor, i protiv tadašnjeg direktora bolnice u Vršcu.

Kako Ognjenova majka Verica kaže u razgovoru za naš portal, poslednje ročište bilo je u oktobru 2021. godine, na Svetu Petku. To nam je kazala i prilikom prethodnog razgovora, u februaru prošle godine, na dan kada bi njenom preminulom detetu bio 12. rođendan.

"Ovo čekanje ubija", rekla nam je iznova se prisećajući najjačeg utiska sa spomenutog ročišta.

"Tad je lekar prošao pored mene kao vetar. Sigurno je prepoznao ko sam, video je kako plačem. Bez trunke pokajanja, milosti. Očekivala sam od njega da će da kaže: 'Skidam svoj beli mantil, jer sam napravio veliku grešku'."

Verica Paunović, Ognjen Paunović, OJT Vršac Rešenje OJT Vršac / Foto: Privatna arhiva

Danas, kada su joj se utisci slegli, misli da je njenom sinu presudila nezainteresovanost lekara.

"Zamislite koliko je u tom trenutku bio nezainteresovan za mog Ognjena, kad nije ni pročitao izveštaj pedijatra koji je 15, 20 minuta, neka bude i pola sata pre toga napisao da mu je potreban hirurški pregled".

Podseća i šta se zatim desilo.

"On je bio taj koji je rekao da ne dira pupak", objašnjava o kome je reč, jer je u periodu od 17. avgusta te 2018. do 28. u mesecu, kada je dečak preminuo nakon operacije slepog creva, nekoliko puta sa njim odlazila na preglede, kod lekara različite specijalnosti.

Pet dana od prvog pregleda, sa temperaturom i crvenilom oko pupka upućen je kod hirurga, koji je ocenio da se "mali igra s pupkom", da će nadutost na koju se žalio proći i sa ocenom, kako nam je majka rekla, da je reč o gasovima.

Podseća da je prve analize krvi dobila 27. avgusta, na lični zahtev. CRP je bio 300. Tada joj je rečeno da se sumnja da mu je slepo crevo puklo.

"Hoću da se taj slučaj reši, to ne sme da se prećuti, da on šeta mirno, da se smeje, da nema grižu savesti što je nečiju majku zavio u crno, da je dete od osam godina smestio u grob, to je strašno. Strašno je i što tužilaštvo neće da dopusti da se podigne optužnica protiv njega. Moji advokati su predložili da se veštačenje vrši u Zagrebu. Ne dozvoljavaju da se radi u Zagrebu. Advokati su mi rekli da će to malo teže da ide pošto je lekar u pitanju, ali oni daju sve od sebe da isteraju istinu i pravdu", komentariše majka dodajući da teška srca otvara sudsku dokumentaciju.

Bio na dijeti zbog gasova, povraćao i imao temperaturu

Podsetimo, dečak se 17. avgusta 2018. godine požalio na bolove "sa desne strane", vrativši se sa fudbala. Dodao je da mu se noga koči. Prvi lekar koji ga je primio dao je svoju dijagnozu - virus. Rečeno im je da će proći i da se jave kroz četiri dana, ukoliko detetu ne bude bolje. Majka ga je u danima potom "uhvatila" kako krišom povraća. Misli da je strahovao od odlaska u bolnicu. Ističe da su sledili savete, te da je bio na dijeti. Petog dana su opet tražili pregled. Najpre su primljeni u Hitnoj pomoći, pa upućeni kod pedijatra, odatle kod hirurga. On ga je vratio kući sa sličnom ocenom - da će gasovi koje ima proći.

Majka je prelomila 27. avgusta, ponovo ga odvodeći lekaru. Tada je ostavljen da operiše slepo crevo. Umro je sutradan 28. avgusta u 6.50.

"Ja počnem da plačem, da vrištim, usta su mi otvarale da mi daju lek", rekla nam je ranije majka.

Advokati koji zastupaju porodicu konsultovali su veštaka, čija je stručna ocena bila da je Ognjen mogao biti spasen, da je ranije bio primljen na lečenje.

Inspekcija Ministarstva zdravlja obavila je nadzor i u Domu zdravlja i u OB Vršac. Prema njihovom izveštaju, lekari obe ustanove profesionalno su obavili svoj posao.

Video: Kuća prazna, na grobu detinjstvo: Radenko (8) je pre 3 godine umro greškom lekara i niko nije kriv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    27. februar 2023 | 21:19

    Ti sto su ocenili da je sve urađeno kako treba, želim im da ih isti ti leče i budu u njihovim rukama. Sramota

  • Vesna

    28. februar 2023 | 00:11

    Svu snagu sveta zelim ovoj majci da izdrzi i da istera ovo do samoga kraja. Moja prica je ista,iskustvo,nazalost -isto,ishod-isti,sepsa ni iz cega,samo je u pitanju moj otac.Neblagovremeno primecena sepsa,neadekvatno lecena,na neurologiji ,a odgovor inspekcije i unuteasnje kontole,isto- ispostovao se protokol.Zastitili su sebe na sve nacine,za njih je pravda ne dostizna! Ali ima Boga,pa neka im on sudi!!!

  • mile

    27. februar 2023 | 21:35

    strašno. ali na žalost to je stanje našeg zdravstva. svaka čast roditeljima. ja nisam sposoban da tako nešto oprostim iako je danas dan kada treba da praštamo. neka mi Bog oprosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA