≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na srpskoj planini snega ima i do 1 metar: Na njoj vlada idila kakve nigde nema, ostale istopilo rano proleće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nalazi se na lepom mestu, na putu koji spaja Srbiju i Crnu Goru

  • 2
Sneg, planina Jabuka Foto: B. Ilić

Proleće je u Srbiju stiglo ranije, pa je prethodnih dana dnevna temperatura u pojedinim mestima u Srbiji bila i 20 stepeni. Sneg sa planina gotovo da se otopio, a utabanom belom pokrivaču još se raduju ljubitelji zimskih sportova na Zlatiboru, Zlataru i Kopaoniku. Ipak, uprkos visokim dnevnim temperaturama, planina Jabuka na jugozapadu Srbije, i te kako je prekrivena snegom i to visine čak od 50 do 60 centimetara.

Smeštena je nadomak Prijepolja, duž crnogorske granice, u oazi mira i carstvu netaknute prirode. Planini sve što nedostaje jesu gosti, koja bi svojim potencijalima zasigurno otvorila vrata turistima iz celog sveta.

- Jabuka ima potencijala da zaživi i dostigne posećenost susednog Zlatara, Tare i Divčivara. Sada kada gotovo nigde u Srbiji nema snega ovde vlada prava zimska idila, gde bi posetioci zasigurno mogli da uživaju. Nalazimo se na lepom mestu, na putu koji spaja Srbiju i Crnu Goru, imamo sve pogodnosti za turizam. Živim na Jabuci i smatram da bi vredelo uložiti truda i srestava u ovu turističku atrakciju - rekao je Bojan Cvijović, meštanin Jabuke.

Seoska domaćinstva u podnožju planine doživljavaju istu sudbinu mnogih srpskih sela koja se gase zbog manjka broja stanovnika.

Po rečima ovdašnjih meštana ovu nestvarnu lepotu treba sačuvati, a jedino turizam bi im mogao pomoći na tom polju.

U selu se nalazi manastir Jabuka i spomenik Boška Buhe, kao i memorijalni kompleks Narodnog heroja, koji je kao dete poginuo u ovom mestu.

Jabuka je od Prijepolja udaljena oko 15-ak kilometara, na nadmorskoj visini od 1.300 metara.

Video: Ragnar Lotbrok u stvarnom životu: Moderni Viking sa sekirama u rukama skače sa stene u ledeno jezero

(B. Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da prevedemo

    24. februar 2023 | 09:53

    Tekst na skijaško-turistički. "Do metar snega" znači da metar snega ima samo na vrhu... Možda. U tekstu stoji da je visina između 50-60 što znači oko vrha. Nb Ostalo će do kraja dana da bude blato. Vrh Tornika je na skoro 1500 metara, idite na kamere skijališta Srbije pa pogledajte momentalnu situaciju. Ozbiljno skijalište mora da ima ozbiljnu infrastrukturu i mašine, a pre svega kilometre staza. Zlatibor je sramno kratak, ni Stara planina nije bolja. Kopaonik je priča za sebe. Zašto su staze i infrastruktura bitni? Zato da bi došli skijaši. Ozbiljni free ride skijaši doći će na divlju planinu. Ali koliko je takvih skijaša u Srbiji? Zašto bi oni došli uz Jahorinu? Dalje, 15km puta sigurno nije ni lako ni udobno.

  • Ajde

    24. februar 2023 | 10:26

    Ta nemoj mi kazti .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA