≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Teški oblaci nadvili se nad Srbijom: Ove predele očekuje obilna kiša, a biće i do 30 centimetara snega

Vreme čitanja: oko 4 min.

U predelima sa snegom očekuje se od 5 do 25 centimetara snega, a do ponedeljka ujutro u zapadnim predelima Srbije i do 30 centimetara

  • 4
Vreme vremenska prognoza kiša sneg znak upozorenja Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić/Rade Prelić, Shutterstock

U toku večeri i noći u delovima Srbije očekuju se veoma obilne padavine, a na pojedinim lokacijama očekuje se da padne preko 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Već u toku jutra Vojvodinu je zahvatilo naoblačenje sa kišom, dok je u ostalim predelima i dalje bilo suvo. Kako nad Srbijom i dalje preovladava veoma snažno jugozapadno visinsko strujanje, tako nad nama i dalje struji topla vazdušna masa sa Mediterana. Na području Vojvodine najtoplije je bilo u toku jutra, uz temperature do 12°C, a potom je ove predele Srbije do podneva zahvatolo zahlađenje u sklopu hladnog fronta, a temperature su opale na oko pet stepeni.

Istovremeno, u ostalim predelima Srbije bilo je i dalje veoma toplo, uz maksimalne temperature i do skoro 19-20 stepeni. Tokom ranog poslepodneva tempertura u Valjevu  je dsotigla 18°C, a u delovima centralne i jugoistočne Srbije i 19°C. Već oko 13-14 časova hladni front stigao je do Beograda i temperatura je za pola sata opala sa 15 stepeni na osam, a hladni front je u toku poslepodneva nastavio put ka zapadnim i centralnim predelima Srbije.

Hladni front praćen je veoma snažnom oblačnošću sa kišom i pljuskovima, pojačanim severozapadnim vetrom i naglim padom temperature, a padavine su ponegde umerenog i jakog intenziteta. Na jugu, jugoistoku i istoku Srbije ostalo je i dalje suvo i vrlo toplo.

U toku večeri i noći kiša i pljuskovi očekuju se u severnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije.  Očekuje se da na ovom području u toku večeri i noći padne od 10 do 20 milmietara kiše po kvadratnom metru.

Obilne padavine očekuju se u Kolubarskom okrugu, Mačvi, u Sremu, ali u delovima centralne Srbije, odnosno u delovima Šumadije i na širem području Beograda, u Braničevskom okrugu, u Pomoravlju i u Podunavlju. U ovim predelima očekuje se od 20 do 30 milimetara, a najobilnije padavine očekuju se Podrinju i na tom području do jutra bi palo i do 40 milimetara kiše po kvadratnom metru.

U toku večeri temperatura će se kretati od tri stepena na severu i na zapadu Srbije do 17 stepeni na jugoistoku Srbije.

U toku noći u ovim predelima Srbije očekuje se dalji pad temperature vazduha, pa će kiša postepeno prelaziti u susnežicu i vlažan sneg i to uglavnom u Vojvodini i na širem području Beograda, a naročito na području zapadne Srbije, gde će poćeti da se formira i snežni pokrivač.

U nedelju u većem delu Srbije biće oblačno i hladno, na severu i na zapadu Srbije i na planinama sa susnežicom i snegom, uz severozapadni vetar, u ostalim predelima sa kišom. Na jugu i jugoistoku Srbije veći deo dana biće suvo i dalje veoma toplo, uz jugozapadni vetar, potom se krajem dana očekuju pljuskovi sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 1 stepen na severu i na zapadu Srbije do 19 stepeni na krajnjem jugoistoku Srbije.

U nedelju se obilne količine padavina očekuju u zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije. U toku večeri i u noći ka ponedeljku talas obilnijih padavina premeštaće se od jugozapadne preko centralne Srbije ka severoistoku. U napomenutim predelima očekuje se dodatnih 10 do 30 milimetara po kvadratnom metru, lokalno i do 40 milimetara.

U predelima sa snegom očekuje se od 5 do 25 centimetara snega, a do ponedeljka ujutro u zapadnim predelima Srbije i do 30 centimetara.

Sneg se u severnim i zapadnim predelima Srbije očekuje najčešće u noći ka nedelji, u nedelju ujutro i potom ponovo u nedelju uveče i u noći ka ponedeljku, dok se u ostataku dana očekuju padavine mešanog karaktera. Inače, kako temperatura vazduha i pored drastičnog zahlađenja neće ići u "minus", sneg će biti veoma mokar, vlažan i težak i brzo će se topiti, ali se očekuje ponegde i značajnije formiranje zbog obilnijih padavina.

U ponedeljak tokom dana sledi slabljenje padavina, a potom se njihovo intenzirviranje očekuje ponovo tokom večeri, ali neće biti obilne kao tokom vikenda. U utorak oblačno sa slabom kišom, susnežicom i snegom. U sredu i u četvrtak na severu Srbije biće suvo, u ostalim predelima oblačno sa kišom, na planinama sa snegom. Očekuje se i postepeni porast temperatura, ali će ostatai i dalje hladno, uz maksimalne temperarature od tri do devet stepeni.

Putevi u Srbiji su zbog padavina veoma mokri i klizavi, a ima i većeg zadržavanja vode. Kako se očekuju i snežne padavine, u nastavku vikenda na put ne treba kretati bez zimske opreme.

Zbog očekivanih obilnih padavina, nivo reka na zapadu Srbije biće u značajnijem porastu, naročito u slivu Save, Drine, Kolubare i Zapadne Morave. Srećom, kako u prethodnom periodu nije bilo obilnijih padavina, nivo reka bio je u opadanju, tako da će moći da prihvate obilnije padavine u nastavku vikenda, a povećan oprez biće neophodan kod manjih bujičnih tokova, koji uvek mogu veoma brzo da nabujaju pri obilnim padavinama.

Video: Otkrivamo kako se pravi vremenska prognoza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дорина

    25. februar 2023 | 21:01

    Црно облаци: снс,дос,г 17+, дс,спс,спо.......

  • Sasa

    25. februar 2023 | 19:41

    A kakvi su to teski oblaci?Mislim koliko kila,tona?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA