Vreme čitanja: oko 1 min.

Tlo u Boru svakodnevno podrhtava: Šta bi se desilo da nas pogodi razoran zemljotres poput onog u Turskoj?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iskustvo iz Turske imaju mladi srpski vatrogasci spasioci koji su bili deo srpskog tima u akciji spasavanja preživelih

  • 4

Tlo u Boru podrhtava gotovo svakodnevno, nekada i više puta na dan. Zemljotresi, koje automatski registruju aparati Seizmološkog zavoda, jačine su oko 2 stepena i ne predstavljaju opasnost za ljude i imovinu. Kako se u Boru miniranja već decenijama obavljaju više puta na dan, građani su navikli na potrese, pa ih i ne razlikuju od zemljotresa manjeg intenziteta, piše ZA media.

Čak dve trećine od 170 zemljotresa čiji je epicentar u Srbiji registrovano je u Majdanpeku i Boru. Osim jačeg podrhtavanja tla nakon zemljotresa u Rumuniji, ove gotovo svakodnevne potrese retko ko oseća, a i mnogi pomisle da je u pitanju miniranje.

Građani kažu da prođe za čas, da se često pojavljuju, a samo pojedinci ga osete. Uglavnom navode da su navikli i da mole Boga da se ne desi jači potres.

- Gde da bežiš... Bolje da se skloniš, ja sam stao kod jednog nosećeg zida i to je to - kaže jedan meštanin.

U vreme ekspanzije stanogradnje za vreme druge polovine prošlog veka u Boru je podignuto najviše zgrada koje mogu da izdrže jake zemljotrese.

- Pošto se ovde radi o masovnoj gradnji, zgrade su projektovane za 8. stepen aseizmičkog projektovanja. Kada bi došlo do razornog zemljotresa kao onog u Turskoj ne bi došlo do takve devastacije jer su naši propisi u vreme izgradnje bili značajno bolji. Svakako bi došlo do velike štete i rušenja objekata sa lošijom konstrukcijom - navodi diplomirani inženjer građevine Božidar Furundžić.

Iskustvo iz Turske imaju mladi srpski vatrogasci spasioci koji su bili deo srpskog tima u akciji spasavanja preživelih.

- Znamo sada tačno kako treba da se postupa od početka, šta su prioriteti. Međutim, naše tlo je, kako kažu stručnjaci, stabilnije i ne može da nas pogodi toliko razoran zemljotres - kaže jedan od vatrogasaca.

Ipak, najbolja preventiva, slažu se seizmolozi i inžinjeri, jeste izgradnja objekata po strogim građevinskim propisima.

Video: Srpski vatrogasci-spasioci o podvizima i teškim danima u Turskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    27. februar 2023 | 15:44

    A sta bi se to desilo? Ne bi se srusila nijedna zgrada i ne bi bilo zrtava koliko je nasa gradnja dobra, jeste to hteli reci, e blago nama. Tesko samo ovim narodu u ovim ruinama od zgrada i ne daj boze da nas pogodi.

  • Гаргамел

    27. februar 2023 | 17:55

    Да се у Србији деси јачи земљотрес схватили би да је сва новоградња преплаћена...

  • Nick

    27. februar 2023 | 16:05

    Drama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA