≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Momčilo (91) ide kod lekara samo da produži vozačku: Za dobro zdravlje zahvalan terapiji iz košnice

Vreme čitanja: oko 2 min.

I kad kod oftalmologa ode zbog vozačke, lekari ostanu u čudu

  • 7
Momčilo Lacković super deka fičer Foto: Dragan Grujić

Penzioner Momčilo Lacković (91) iz Klenja, najstariji i jedan od najpoznatijih pčelara u Srbiji, hvali se da je "zdrav ko dren" zahvalјujući proizvodima iz svog pčelinjaka koje redovno koristi.

Lekare viđa samo svake druge godine kada produžava vozačku dozvolu, a svog "fiata" vozi bez naočara.

- Kad odem na lekarski pregled, lekari ostanu u čudu. Kada sam bio kod oftalmologa, sestra je zapanjeno doktoru rekla: "Deda pogodio sve bez naočara, i najsitnija slova" - kreće priču sa anegdotom i nastavlјa sasvim ozbilјno:

- Osam godina nisam išao kod lekara drugim povodom. Imao sam ranije zdravstvenih problema, ali od kada me doktor Zoran Kolarić posavetovao da redovnu uzimam prirodnu terapiju iz mog pčelinjaka, ne pijem nijedan lek. Imam jak imunitet, regulisao sam krvni pritisak, a krvna slika mi je odlična. Ne ogladnim do ručka i mogu da radim celo prepodne, a da se ne umorim - priča Momčilo.

Izvišna kafenu kašičica polena razblaži se u mlakoj vodi ili toplom čaju, zasladi kašičicom meda i doda deset kapi propolisa. Ovu "terapiju" Momčilo popije svako jutro čim ustane, a onda kreće u svoj pčelinjak, na pijacu ili kod kuće sačekuje kupce meda i ostalih pčelinjih proizvoda.

Pčele, kojima je zahvalan za dugovečnost i dobro zdravlјe, Momčilu su dobre drugarice od detinjstva. Pčelarstvo je učio i nasledio od oca Dragića, koji je bio toliko dobar u ovom poslu da ga je odlikovao kralј Petar.

I Momčilo je, kao otac, u pčelarstvu postigao sve što je moglo. Ne samo da je jedan od najstarijih, već je i jedan od najcenjenijih pčelara u Srbiji koji pomaže mladim pčelarima. Nјegove zasluge za razvoj pčelarstva su prepoznate od opštine Bogatić koja mu je dodelila najviše priznanje povodom Dana opštine do priznanja zaslužnog pčelara koje dodelјuje Savez pčelara Srbije. U desetoj deceniji, kao u vreme kada je bio mladić, brojne proizvode iz svog pčelinjaka izlaže i prodaje na sajmovima i bazarima i redovno osvaja priznanja za kvalitet.

- Svaki posao treba da se radi iz lјubavi. Zato meni i u ovim godinama nije teško da održavam stotinu pčelinjih društava. Stružem ramove, postavlјam satne osnove, topim vosak, vrcam med, proizvodim matice, stalno kontrolišem košnice, a idem i na sajmove gde na nogama stojim ceo dan. Mnogo mi pomaže sin Zlatko koji je, takođe, zavoleo ovaj posao - dodao je Momčilo.

Nedavno smo pisali o velikoj lјubavi deke Momčila i bake Ivke (87), koji su se uzeli veoma mladi (on je imao 21, a ona 17 godina), ali su svoj brak sačuvali punih 70 godina i u kojem i danas uživaju.

Video: Baka Đurđa u zagrljaju sina Miroslava: Ima 113 godina, ljubav je uzvraćena, iako žive u bedi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena VA

    1. mart 2023 | 07:56

    Deko,svaka cast👍👍👍

  • Ana

    1. mart 2023 | 08:50

    Svaka cast deki, ali u tim godinama za volanom je na zalost pretnja u saobracaju..mozda zvuci surovo ali je tako..deko da si ziv jos dosta godina..ali volan prepusti unucim, praunucima ❤️

  • Danijel

    1. mart 2023 | 12:26

    Ziv bio 191 god .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA