Vreme čitanja: oko 2 min.

"Koristimo celo povrće, ali i ono što ostane": Tajna niških đaka koji su izumeli organsku kocku za supu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole na praksama u ugostiteljskim objektima uvideli su da se višak hrane baca

  • 2
Ugostiteljska škola, Niš, učenici, supa, Foto: Ugostiteljsko-turistička škola Niš, NIfood

Učenici niške Ugostiteljsko-turističke škole saznanjem da se godišnje 770.000 tona hrane baci u Srbiji, došli su do ideje da oforme učeničku kompaniju NIfood, koja će tu hranu koristiti u prozivodnji. Njihova organska kocka za supu naći će se na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije, koje će biti održano danas od 10 sati u Delta planetu, pišu juznevesti.com.

Profesorka u školi i mentor na takmičenju Sanja Spasojević rekla je da su učenici Ugostiteljsko-turističke škole učeći na praksama u ugostiteljskim objektima uvideli da u žurbi da se hrana što pre pripremi, višak hrane baca, kako bi doprineli sprečavanju stvaranja efekta staklene bašte.

Koristimo cele proizvode povrća, ali i trop, to je ono što ostane kada se povrće i voće cedi. To je i dalje puno vitamina i minerala, umesto da se to baci mi koristimo za proizvodnju naše kocke za supu - rekla je Sanja.

U četvrtak 2. marta u Delta planetu u Nišu predstaviće na takmičenju svoju kocku za supu. Kako je rekla, najzahtevnije bilo je razraditi ideju, kojom će njihov proizvod biti kvalitetan i ukusan, ali i da ispunjava školske kapacitete.

Ukus je jednak ukusu kocki za supu koje imate u prodaji, ali ono po čemu se naša kocka za supu izdvaja je to što nema veštačkih boja, konzervansa, već je sve prirodno, povrće, so i suncokretovo ulje. Mogu da je konzumiraju svi i vegani i vegetarijanci, ali čak i mala deca. Brzo se sprema, a mnogo je zdraviji proizvod - rekla je profesorka.

Menadžer marketigna kompanije NIfood Milica Todorović, koja je treća godina smera Turistički tehničar, smatra da su im šanse na takmičenju velike.

Ja kao turistički tehničar nisam uključena u sam kuhinjski proces, ali s obzirom na to da imam marketing kao predmet, a ja sam u našoj kompaniji menadžer marketinga. Biću optimistična i realna, imamo potencijala za pobedu na takmičenju, jer jedini zadatak koji smo hteli da ispunimo jeste da se što manje hrane baca. Mi smo naša očekivanja kockom za supu ispunili - rekla je Milica.

Pored Milice, učestvovaće i Momčilo Mitrović, Vuk Jovančić, Luka Marković i Miloš Tošev, a nadaju se da će nakon Regionalnog takmičenja učeničkih kompanija jugoistočne Srbije biti u prilici da plasiraju svoj proizvod na tržište.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pijapivo

    2. mart 2023 | 20:05

    Svaka čast kolege, skidam kapu; za sve pohvale i podršku! Ako mogu nekako pomoći, tu sam 🙂

  • BASA

    2. mart 2023 | 20:47

    Sve cestitke i pohvale ! Bravo Mladi !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA