Vreme čitanja: oko 1 min.

Otišli u svet da zarade, pa donirali za svetinju u Srbiji: Vernici grade Romsku crkvu u Leskovcu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vernici će prekoračiti njen prag krajem maja ove godine

  • 2
Romska crkva, Leskovac Foto: Jugmedia/Milica Ivanović

Romska hrišćanska crkva, čija se gradnja u naselju Slavka Zlatanovića u Leskovcu privodi kraju, najočigledniji je primer solidarnosti vernika iz ovog grada, i onih iz inostranstva, budući da su temelji udareni 4. jula prošle, a vernici će prekoračiti njen prag krajem maja ove godine, piše Jugmedia.rs.

I sve to zahvaljujući isključivo donacijama iz Leskovca, vernika iz ovih krajeva na privremenom radu u inostranstvu i vernika stranaca.

Najveća pojedinačna donacija stigla je od jednog Engleza, a zatim od jednog našeg Leskovčanina koji privremeno radi u Nemačkoj“, priča za Jugmediu Selim Alijević, pastor prve Romske crkve u Srbiji, koja pripada Protestanskoj Evađeoskoj crkvi.

I lokalna samouprava pomaže. Na inicijativu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, kompanija “Mladost” donirala je ovih dana 4.500 crepova, pa je objekat pokriven, a paralelno se radi i na sređivanju unutrašnjosti.

“Trenutno se postavljaju pločice i gletuju zidovi. Sada smo ostali bez para, pa očekujemo da lokalna samouprava pronađe način i uplati neku sumu kao pomoć, kako je obećao naš gradonačelnik, kome smo svi veoma zahvalni na pomoći oko crepa”, ističe Alilović.

Inače, crkva se gradi tačno na mestu gde se do prošlog leta nalazio šator i ispod njega obavljala služba dve decenije. Unutrašnjost crkve je 628 kvadrata, a uz nju je podignut i dvospratni pomoćni objekat od 195 kvadrata.

“Za unutrašnje opremanje pomoćnog objekta nemamo novac, to ćemo ostaviti za kasnije, a sada se žurimo da što pre završimo crkvu jer privremeno držimo službu u Domu kulture u Podvorcu, pa nam je zato pomoć lokalne samouprave Leskovca prekopotrebna”, dodaje.

Sprat pomoćnog objekta planiran je za kuhinju, trpezariju, kancelarije i sobe za goste, a prizemlje će u perspektivi služiti kao narodna kuhinja, gde će najsiramšnijama biti ponuđen po jedan obrok dnevno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    3. mart 2023 | 19:37

    A zašto romska crkva? Ako su Pravoslavci i Građani Srbije neka idu u Crkvu gde i mi Srbi idemo.

  • Miodrag

    3. mart 2023 | 18:41

    To samo moze biti Cirkus.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA