Vreme čitanja: oko 2 min.

Tribina o bezbednosti mladih u saobraćaju u Petoj beogradskoj gimnaziji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bezbednost mladih u saobraćaju i njihova rizična ponašanja kao učesnika u saobraćaju, bili su tema tribine pod sloganom "Um na drum", održane danas u Petoj beogradskoj gimnaziji, koju je organizovala Gradska opština Palilula u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja

  • 0
Tribina o bezbednosti u saobraćaju Foto: Promo/ Vladimir Lalić

Tribini su prisustvovali predsednik Gradske opštine Palilula Miroslav Ivanović i član Veća opštine Aleksandar Karadžić, koji su pružili podršku Agenciji za bezbednost saobraćaja na sprovođenju promotivnih aktivnosti posvećenih očuvanju života i zdravlja mladih u saobraćaju.

Gošća tribine bila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić.

Prisutne je pozdravio v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović naglasivši važnost edukacije mladih o ponašanju u saobraćaju, kao i direktorka Pete beogradske gimnazije Borka Popović, koja je zahvalila na organizovanju tribine od životne važnosti za učenike, buduće vozače.

Promoter bezbednosti saobraćaja Slaviša Savić iz Udruženja paraplegičara, koji je pre 30 godina kao sedamnaestogodišnjak doživeo tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je zbog prebrze vožnje bez pojasa i dozvole, ostao doživotni invalid, već sedam godina, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja drži predavanja srednjoškolcima i budućim mladim vozačima o bezbednosti u saobraćaju.

-Poruka mladima prvenstveno jeste da treba da uživaju u mladosti, ali i da čuvaju sopstvene živote. Kroz priču o sopstvenoj nesreći pokušaću da približim mladima sa čime mogu da se suoče oni koji ne poštuju saobraćajne propise i kakve su očigledne posledice mog neodgovornog ponašanja u saobraćaju - rekao je Savić.

Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja naveo je koliko neiskustvo za volanom u kombinaciji sa željom za dokazivanjem dovodi do povećanog rizika i većeg stradanja mladih u saobraćajnim nezgodama.

Profesionalni vozač Nikola Miljković je pričao koliko greške koje se prave u vožnji mogu biti pogubne za svakog učesnika u saobraćaju. Istakao je da i iskusni vozači moraju da budu pažljivi i odgovorni u vožnji i prema sebi i prema drugima.

Učenicima je predstavljen rekvizit "pijane naočare" koji u treznom stanju simulira dejstvo alkohola i psihoaktivnih supstanci na percepciju, koordinaciju i reakcije čoveka, koje mogu biti uzrok saobraćajnih nezgoda.

Opština Palilula će nastojati da nakon prve tribine pod sloganom "Um na drum", koju je pratilo više od 200 učenika četvrtih razreda Pete beogradske gimnazije u narednom periodu organizuje niz tribina i radionica u cilju podizanja svesti kod mladih da ostanu bezbedni učesnici u saobraćaju.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA