≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Saznajemo: Počinje modernizacija Instituta "Torlak", obnavljaju se sva 3 stuba, radi se i na mRNК vakcini

Vreme čitanja: oko 3 min.

Glavna misija novog rukovodstva "Torlaka", jeste da postane moderan i savremen istraživački, razvojni, dijagnostički i proizvodni tehnološki centar

  • 12
Institut Torlak Foto: Marko Jovanović

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", kako Telegraf.rs saznaje, proći će u narednom periodu kroz modernizaciji proizvodnih pogona i razvoju novih porizvoda. Glavna misija novog rukovodstva "Torlaka", jeste da postane moderan i savremen istraživački, razvojni, dijagnostički i proizvodni tehnološki centar, čime će se unaprediti kvalitet zdravstvene zaštite, a samim tim i zdravlja stanovništva Srbije. Uvešće se nove sertifikacije, obnavlja se saradnja sa inostranim partnerima, a započinje i proces transfer tehnologije mRNК vakcine.

Institut "Torlak" je, da podsetimo, u janurau, posle skoro decenije dobio novo rukovodstvo, koje je kako navode naši izvori u vrhu vlasti, rešeno da Institut vrati na mesto na kojem je bio. Vlada Srbije razrešila je dotadašnju direktorku Veru Stoiljković i za novog direktora imenovala Luku Dragačevića.

Kako navode naši izvori, ideja novog rukovodstva jeste da se obnove sva tri stuba Instituta "Torlak“: nauka, dijagnostika i proizvodnja, čiji rad je prožet i uspeh jednog najčešće zavisi od druga dva stuba.

- S tim u vezi već se krenulo u realizaciju pojedinih projekata kao što su: rekonstrukcija i opremanje proizvodnih pogona, planiranje, izgradnja i opremanje najsavremenijeg dijagnostičkog centra i naučnoistraživačke jedinice. Pored nastavka saradnje sa postojećim domaćim i stranim partnerima sa kojima je plan da se taj nivo saradnje podigne na viši nivo, stupilo se u kontakt sa partnerima sa kojima se sarađivalo u prošlosti, kako bi se navedena saradnja obnovila, a istovremeno se traže novi partneri kako bi se Institut bolje pozicionirao na globalnoj sceni - naodi naš izvor. 

U prethodnih nekoliko godina ovaj Institut je, kako navodi naš dobro upućeni izvor, prošao kroz jedan težak, izazovan period i sada je došlo vreme i stekli su se uslovi da se uz pomoć Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije uhvati korak u tehnološkom razvoju koji će doprineti modernizaciji proizvodnih pogona i razvoju novih porizvoda Instituta, a sve u najboljem interesu javnog zdravlja Srbije u kome Institut „Torlak“ ima ključnu ulogu u delatnosti koju obavlja.

- Napred navedeni ciljevi se mogu postići pre svega uz podršku zaposleni koji predstavljaju neprocenjivu vrednost Instituta kako svojim radom i znanjem, tako i višedecenijskim iskustvom. Put promena je naporan i dug, ali Insitut sa svojim zaposlenima može da doprinese unapređenju i poboljšanju zdravstvenog sistema. Glavna misija Instituta je da postane moderan i savremen istraživački, razvojni, dijagnostički i proizvodni tehnološki centar, čime će se unaprediti kvalitet zdravstvene zaštite, a samim tim i zdravlja stanovništva Srbije - kaže izvor Telegrafa.rs.

Plan je da ovi planovi i započeti projekti budu ostvareni uz modernije, agilnije i efikasnije rukovođenje i organizaciju rada, koji pre svega prati ogroman entuzijazam i želja da Institut iskoristi sav potencijal, ali i iskustvo i znanje koji njegovi zaposleni poseduju.

- Pored savremenih ideja, radi se na održanju i unapređenju postojećih aktivnosti Instituta, kao i održavanje postojeće sertifikacije i uvođenje novih sertifikacija kako bi potvrdili rezultate rada i proizvoda Instituta. Radiće se na saradnji s stranim partnerima na nivou razmene znanja, tehnologije, ali, i naučno-proizvodno-poslovne- saradnje. Nova savremena zgrada dijagnostike posedovaće laboratoriju sa biosigurnostnim nivoom 3, čime će Institut biti spreman da odgovori najzahtevnijim izazovima. U skladu sa svetskim inovacijama Institut „Torlak“ hrabro započinje proces transfer tehnologije mRNК vakcine - navodi naš izvor. 

Institut je, inače, angažovan u projektu SAIGE – projekat akceleracije inovacije i podsticanja rasta preduzetnišva i inovacija u Srbiji, i jedan od 18 instituta, a aktivno se trenutno radi i na dobijanju pozitivne ocenu od strane konsultanata angažovanih od strane Svetske banke u navedenom projektu.

- Radi se na novim strategijama za plasman postojećih proizvoda kako za domaće tako i inostrano tržište. Svi mi smo zahvalni ljudima oji rade i cenimo rad i uložen trud. Radimo u najboljem interesu za javno zdravlja. Svesni smo da je put promene naporan i dug, ali institut sa svojim zaposlenima to može da ostvari - kaže naš izvor.

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    4. mart 2023 | 20:13

    Prvo MRNK nije vakcina i ne moze ni biti nego najveca prevara na planu stvaranja ZLATNE MILIJARDE. Ali kako su ameri preuzeli komandu u Srbiji onda ce biti i predaje KiM i MRNK, i prodaje granata Ukrajini, LGBT brakova,.... A Torlak je odakocna daska

  • Djuric

    4. mart 2023 | 20:14

    Nekada smo sve imali svoje pa i nase vakcine, a onda je dosao 5.oktobar = propast. Lepo bi bilo da Torlak ponovo bude ono sto je nekada bio.

  • Tt

    4. mart 2023 | 19:24

    Morate vratite sve vrhunske stručnjake, proterane od starog rukovodstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA