Vreme čitanja: oko 3 min.

Na ovih 5 fakulteta poskupljuje školarina: Neki ne menjaju cenovnik, a i jedni i drugi imaju isti razlog za to

Vreme čitanja: oko 3 min.

Postoje i fakulteti koji su svoje cenovnike smanjili

  • 1
Studenti amfiteatar pare dinari Foto-ilustracija: Shutterstock, A. Nalbantjan

Nakon povećanje cena školarina na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu sa prethodnih 240.000 na 300.000 dinara, studenti su ogranizovali protest pod parolom "Bolje da sam upisao Harvard", a kako su za Telegraf.rs potvrdili sa pojedinih fakulteta, Arhitektonski nije jedini koji je promenio cenovnik.

Tehnički fakultet u Boru Univerziteta u Beogradu, Mašinski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Ekonomski i Fakultet organizacionih nauka odlučili su da koriguju svoje cenovnike u školskoj 2023/24. godini, a kako navode za naš portal korekcije su "minimalne".

Na Tehničkom fakultetu u Boru cena je povećana sa 50.000 dinara na 60.000, dok je na Mašinskom nova cena 108.000 po godini. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja podigao je svoje cene za 1 odsto, dok je na Ekonomskom procenat malo veći - od 6,1 do 9,2 odsto.

- Dugogodišnja politika Ekonomskog fakulteta je da se realni iznos školarina ne povećava, što znači da se nominalni iznos školarina indeksira za stopu koja je manja ili jednaka stopi inflacije. Imajući u vidu opšte uslove i situaciju, Ekonomski fakultet je odlučio da naredne školske godine školarinu ne uvećava za stopu inflacije, već da veći deo tog tereta podnese na teret internih resursa, tako da će uvećanje školarina iznositi 6,1-9,2%, što je znatno manje od stope inflacije - objasnili su iz dekanata ove ustanove.

Na FON-u se cena promenila za 13.500 hiljada, te će samofinansirajući studenti ubuduće godinu plaćati 159.000 dinara umesto dosadašnjih 145.500.

Ipak, i dalje postoje i fakulteti koji svoje cenovnike ne planiraju da menjaju, a i jedni i drugi kažu da to čine zbog rasta inflacije i generalnog porasta cena.

- Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, imajući u vidu trenutnu ekonomsku situaciju u našoj zemlji, nema nameru da povećava cenu školarine za studente našeg fakulteta. U poslednjih deset godina fakultet nije povećavao cenu školarine - objasnili su iz dekanata ovog fakulteta, dok su sa FON-a isti razlog naveli za povećanje cenovnika:

- Cena školarine će na FON-u biti delimično usklađena sa stopom inflacije i indeksom promena cena na malo u oblasti usluga i promenjena je sa 145.500 dinara na 159.000. Ova cena je jednoglasno usvojena na sednici Saveta i za nju su glasali predstavnici studenata. FON nije menjao cenu školarine od 2015. do 2022. godine - naveli su za Telegraf.rs.

Koji fakulteti neće promeniti cenovnik?

Prema saznanjima našeg portala, ukupno 7 fakulteta Univerziteta u Beogradu sa sigurnošću neće promeniti cenovnik, a to su:

  • Fakultet fizičke hemije
  • Hemijski fakultet
  • Fakultet političkih nauka
  • Farmaceutski fakultet
  • Poljoprivredni fakultet
  • Fakultet veterinarske medicine
  • Stomatološki fakultet

Pored ovih ustanova, ni Pedagoški fakultet u Vranju neće povećavati svoje cene, prenosi Jug media.

Tako će školarina na osnovnim akademskim studijama za obrazovanje učitelja i vaspitača i integrisanim akademskim studijama za obrazovanje master profesora tehnike i informatike koštati 60.000 dinara, dok će školarina na master akademskim studijama za obrazovanje učitelja i vaspitača iznositi 80.000 dinara.

Samofinansirajuće studente na doktorskim akademskim studijama školarina će naredne školske godine stajati 120.000 dinara.

Podsetimo, na sednici Fizičkog fakulteta koja je održana 26. januara ove godine odlučeno je da se cene za strane studente osnovnih i master studija smanje i to drastično.

- Sada su školarine stranih i domaćih studenata izjednačene, odnosno umesto ranijih 3000 evra, godina osnovnih studija za strance sad košta 600 evra, a za master 660 evra - rečeno nam je u ovoj ustanovi.

Ipak, na istoj sednici Savet fakulteta odlučio je da cene za domaće studente porastu za 10 odsto.

- Time je školarina za godinu na Osnovnim akademskim studijama, sa 60.000 dinara porasla na 66.000 dinara. Master studije sada koštaju 72.000 umesto 66.000 dinara. Školarine su poslednji put menjane 2018. godine - naveli su iz dekanata.

Stomatološki fakultet smanjio cenu

Kako saznajemo na Stomatološkom fakultetu se ne planira povećavanje školarina, a poslednja izmena cena bila je još 2012. godine kada su cene smanjene sa tadašnjih 220.000 na 180.000 dinara.

Podsetimo, studenti Arhitektonskog fakulteta stolicama su blokirali ulaze u amfiteatre. Nezadovoljni su jer je, kako je i Telegraf.rs pisao, posle odluke Saveta Fakulteta, doneta odluka da školarina bude povećana sa 240.000 na 300.000 dinara.

Kažu da su im uslovi sve gori, a da je školarina sve veća i da neće svi moći da je plate.

Prema njihovim rečima, nisu ispravni toaleti, nema dovoljno utičnica, iako su im laptopi koje su morali sami da kupe neophodni za rad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA