Vreme čitanja: oko 2 min.

Održan ženski marš u Nišu: Zahtevaju da femicid bude posebno krivično delo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učestvovalo je sedam organizacija članica mreže Žene protiv nasilja

  • 3
feminizam, feministkinja Foto: Pexels/CoWomen

Šezdeset aktivistkinja, građanki i građana učestvovalo je danas u Ženskom maršu kroz centar Niša uoči predstojećeg Međunarodnog dana žena, a na ovom maršu zatraženo je da femicid bude prepoznat kao posebno krivično delo, prenosi portal Jugmedia.

One su ovim protestom tražile, između ostalog, da se zaustavi nasilju nad devojkama i ženama, da ukažu da je silovanje zločin bez povoda, da abortus ostane legalan, pravo na život bez diskriminacije, da ženski rod bude plaćen, više feministkinja na mestima odlučivanja da se zaustavi ubijanje žena, a izražena je solidarnost sa ženama Avganistana, Irana, Sirije i Ukrajine.

- Zahtevamo da femicid bude prepoznat kao posebno krivično delo; Stop nasilju nad devojkama/ženama; Silovanje je zločin bez povoda; nikad nije kriva! Odgovornost je na nasilniku; Romkinje za društvo bez rodno zasnovanog nasilja; Jedna milijarda ustaje za slobodu; Solidarno sa ženama Avganistana, Irana, Sirije i Ukrajine; Zahtevamo da abortus ostane legalan. Legalan abortus mora da bude pravo žene; Imaš pravo na život bez diskriminacije; Zahtevamo da ženskirad bude plaćen. Za ekonomski nezavisnu/e ženu/e; Ženska ljudska prava; Verujemo ti; Slušamo te; Poštujemo tvoje odluke; Seksualno nasilje nas devojčicama i ženama ne može ostati nekažnjeno; Jedino je važno da ti budeš dobro, jer nisi sama; Više feministkinja na mestima odlučivanja da bi se čulo žensko pravo glasa; Stop ubistvu žena, jer žena vas je rodila, su poruke upućene sa transparenata koje su nosile/i učesnice/i. Osam učesnica je nosilo imena devojčica, devojaka i žena ubijenih od početka godine - bile su poruke na maršu.

Preko 3000 ljudi videlo je marš, zastalo, slikalo i snimalo. Marš je započeo plesom uz pesmu „Break the Chain“, koji su izvele aktivistkinje Centra za devojke i članice Plesnog kluba Primavera, a kasnije su učesnice i učesnici krenuli u šetnju centralnim ulicama Niša.

Učestvovalo je sedam organizacija članica mreže Žene protiv nasilja: NADA, Žene za mir iz Leskovca, Udruženje Romkinja Bujanovac, Udruženje Romkinja Osvit, Nezavisni ženski centar i SOS Vlasotince. Marš su podržale OAK i Trag fondacija i Global Fund for Women.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sam

    5. mart 2023 | 08:10

    Zena i protivnik abortusa,samo zakon o zaradi podrzavam a ubistva niko ne moze da spreci ...da smo necivilizovan narod jesmo .

  • pitam zbog zabrinutog komsije

    5. mart 2023 | 04:11

    da li je jk nastupala

  • 🎶🎶🎶

    5. mart 2023 | 10:25

    Da nema feminiskinja ne bi bilo ni femicida. 😜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA