≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad me pitaju gde živiš, kažem u Lepoj Breni, a moj komšija u Slatkom grehu: Užičani nadenuli nadimke zgradama

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Mi smo poznati kao velike šaljivdzije, pa tako nisu ni izostali nadimci za najupečatljivije građevine i to one velike građene u Titovo doba - priča poznati hroničar iz ovog mesta, Dragan R. Filipović

  • 1
Užice, zgrade Foto: RINA.rs

Užičani, poznati kao domišljati i duhoviti još jednom su potvrdili zašto nose ove titule. Šarulja, Tele, Sivonja samo su neka u nizu nadimaka stambenih zgrada koja su im meštani dodelili. Poznati hroničar iz ovog mesta, Dragan R. Filipović objašnjava zašto su ovakva imena izabrana za građevine.

- Mi smo poznati kao velike šaljivdzije, pa tako nisu ni izostali nadimci za najupečatljivije građevine i to one velike građene u Titovo doba - priča Dragan.

- Podno brda Dovarje izgrađena je zgrada koja je imala šarenu fasadu, pa kako drugačije u užičkom maniru da je nazovemo nego Šarulja, a kad se nekoliko godina kasnije izgradila jedna manja, slična, "rodilo" se i Tele - rekao je Filipović.

Užice, zgrade Foto: RINA.rs

Ovom stambenom "krdu" pridružio se i Sivonja, petnaestospratni hotel "Zlatibor" koji je zbog svoje betonske spoljašnosti dobio upravo ovaj naziv.

- Užičani su dugo čekali da se napravi još jedna zgrada pored Sivonje, pa da joj daju ime Rudonja - rekao je Filipović.

I dok se iščekivao Rudonja, u centru grada stasale su "Lepa Brena" i "Slatki greh", a kako dodaje Filipović kako su se uzdvajale po svojoj veličini tako su i dobili naziv po najpopularnijoj muzičkoj zvezdi tog doba. 

- Oni su tad bili najpopularniji, harali su bivšom Jugoslavijom i sve zgrade koje su se izdvajale po svojoj lepoti dobile su naziv po velikoj muzičkoj zvezdi, ali Užičani nisu zaboravili ni njen bend - izjavio je Filipović.

Milovan Simović danas ima osamdeset godina, a u Lepoj Breni živi već preko trideset leta i kaže da dogodovštine na ovaj račun nisu izostajale.

- Kad bi me neko pitao gde živim, ja bih odgovori "U Lepoj Breni" - kroz osmeh kaže Milovan za RINU.

Ime "Sevap siti" ponelo je celo jedno naselje koje je sagrađeno iz sredstava solidarnosti, a samo u gradu na Đetinji možete videti i "Tri praseta", "Tri musketara" i ko zna još kakva imena luda koja se očigledno ovde nalaze svuda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA