Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznato kada se otvara "Tiršova 2": Najveća donacija koju je EU odobrila, biće na svetskom nivou

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radovi na temelju bolnice "Tiršova 2" su završeni

  • 0
Sanitet, hitna pomoć, ambulantna kola Tiršova Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Sporazum između Srbije i banke Saveta Evrope za razvoj o dodeli bespovratne pomoći potpisuje se u Parizu. Za izgradnju dečje bolnice "Tiršova 2" namenjeno je 35 miliona evra. Ministar za javno ulaganje Marko Blagojević očekuje da će prvi pacijenti u tu bolnicu biti primljeni do kraja 2026. godine, prenosi RTS.

Ministar Marko Blagojević i guverner banke Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisiju sporazum između naše zemlje i EU o dodeli bespovratne pomoći. Prema rečima ministra Blagojevića donacija EU predstavlja trećinu potrebnih sredstava za izgradnju "Tiršove 2".

- Činjenica da je ovo najveća donacija koju je EU ikada odobrila za jedan projekat, govori u prilog tome na koji način vidi njegov kvalitet i značaj, ali i Srbiju kao partnera - naveo je Blagojević.

Dečja bolnica "Tiršova 2", kako je najavljeno, imaće više od 66 hiljada kvadratnih metara, 11 nivoa, oko 300 kreveta, savremenu opremu, efikasniji sistem grejanja, klimatizacije i ventilacije.

Kada će primiti prve pacijente

Prema rečima ministra, radovi na temelju bolnice "Tiršova 2" su završeni i očekuje se da radovi na izgradnji novog objekta počnu do kraja proleća.

- Rok za izgradnju je tri godine, posle čega sledi opremanje objekta. Očekujem da prvi pacijenti budu primljeni do kraja 2026. godine - kaže ministar.

Naglašava da je "Tiršova 1" i danas referentna ustanova zdravstvene zaštite i nege dece u Srbiji, ali i regionu, navodeći da će kvalitet nege dece u "Tiršovoj 2" biti na svetskom nivou.

- Zdravstvena zaštita po kvalitetu i komforu, biće takva da će objekat moći da stane "rame uz rame" sa bolnicama takve vrste u svetu - poručuje Blagojević, navodeći da će "Tiršova 1" biti vraćena u projektovano stanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA