Vreme čitanja: oko 2 min.

Karim je među 14 izbeglica koje godišnje dobiju azil u Srbiji, sada ima i mentora: "Prihvatio me je kao brata"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svima koji su u našu zemlju izbegli zbog ratova, kršenja ljudskih prava i drugih neprilika potreban je neko ko može da im uputi lepu reč, da ih uvede u društvo, pomogne da prevaziđu jezičku barijeru

  • 1
Karim, izbeglica iz Burundija Printskrin: RTS

U proseku 14 izbeglica godišnje dobije azil u Srbiji. Kako bi se bar neki od njih lakše snašli u našoj zemlji, pokrenut je program "Prijatelj izbeglica" u Centru za istraživanje i razvoj društva IDEAS.

Postaju im iskreni prijatelji. Svima koji su u našu zemlju izbegli zbog ratova, kršenja ljudskih prava i drugih neprilika potreban je neko ko može da im uputi lepu reč, da ih uvede u društvo, pomogne da prevaziđu jezičku barijeru.

Pozivu da postanu prijatelji izbeglicama odazvale su se i poznate ličnosti. Na osnovu sličnih interesovanja procenjeno je ko će se sa kim najbolje slagati i tako je sklopljeno petnaestak prijateljstava.

Tako su se upoznali i Vlada i Karim. Fotografija im je zajednička strast i lako je stavila u drugi plan sve različitosti. Karim je pre godinu dana izbegao iz Burundija u našu zemlju, gde sada ima i prijatelja Vladimira, sa kojim barem jednom nedeljno stvara nove priče i fotografije.

- Mnogo mi znači što sam upoznao Vladu, prihvatio me je kao brata. Od njega mnogo učim o fotografiji i sigurno će mi pomoći da ostvarim i više od onoga što sam do sada radio, a fotografisao sam svadbe, zabave, portrete - kaže za RTS Karim.

Dugogodišnje iskustvo foto-reportera koji je i ranije beležio trenutke na izbegličkim rutama pomoglo je Vladimiru da razume Karimovu situaciju i odluči se da mu pomogne.

- Nije bilo do sada nekog takvog programa u Srbiji, a ja sam želeo da podelim slobodno vreme sa nekim ko boravi trenutno u Srbiji i da pomognem na bilo koji način da se prilagodi i upozna neke nove ljude i Srbiju na neki drugačiji način - kaže Vladimir Živojinović.

Na izletu u Vladino selo Lozovik, Karim je saznao i za Bele poklade. Jezik već odlično razume i planira da ostane u Srbiji i upiše fakultet.

Kada prođe devet meseci od pokretanja postupka za dobijanje azila, Karim će dobiti i radnu dozvolu. Ko će bolje moći da mu pomogne da nađe prvi posao od Vladimira, kolege, ali i prijatelja.

Za trinaest godina, zaključno sa 2021, azil je u našoj zemlji dobilo 198 ljudi, a četvrtina je ipak odlučila da napusti Srbiju. Anđela Šemić iz Centra za istraživanje i razvoj društva IDEAS kaže da je glavni uzrok problema sa kojima se izbeglice suočavaju to što su ovde prepušteni sami sebi.

- Nemaju nikakvu podršku, naročito tražioci azila. Sa izbeglicama je malo drugačije, odnosno sa ljudima koji su dobili utočište. Ne poznaju sistem, ne poznaju jezik i zbog toga i ta prava koja su im zagarantovana zakonima ne mogu da uživaju na jednostavan način - kaže Anđela Šemić.

Dodaje i da se suočavaju sa predrasudama. "Prijatelj izbeglica" je jedan od programa koji im pomaže da se suoče sa tim problemom.

- Program realizujemo u saradnji sa švajcarskom Vladom i odnosi se na unapređenje inkluzije i integracije u Srbiji i zapravo i ideja je da im se pruži podrška koja izostaje od strane drugih institucija - zaključuje Anđela Šemić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA