≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ana i Nik Avala su najjači duo policije: Ona je njegov vodič, za Telegraf otkriva sve moći psa i vezu sa njim

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ana se ovim poslom bavi 20 godina, kaže nam da je veza između psa i vodiča najbitnija u ovom poslu a ona nije moguća bez ljubavi prema ovoj životinji

  • 4

Službenica MUP Srbije Ana Petrović profesionalno je angažovana punih 20 godina. Pripadnik je posebne jedinice Policijske brigade i njen posao je obuka pasa i vodič je službenih pasa. Za Telegraf.rs Ana otkriva detalje najlepšeg posla, ali i koliko je ponosna na svoje krznene kolege koji postižu najbolje rezultate na terenu u trenucima kada je najteže.

Sve vreme tokom razgovora, njen kolega Nik Avala nije se pomerao, bio je veoma miran, a na njene komande reaguje munjevito.

- Kako sam se odlučila za ovaj posao? Dok sam se nalazila na školovanju policijskog službenika, sasvim slučajno sam čula za četu vodiča službenih pasa i tu su svi moji planovi pali u zaborav. Jednostavno,  prijavila sam se i želela da po svaku cenu budem u ovoj jedinici, i eto, ovde sam već 20  godina - priča Ana za Telegraf.rs dok joj mirno pored noge stoji službeni pas, njen “kolega” u najtežim situacijama.

Uslov za vodiča službenog psa, jeste upravo ljubav prema njima.

- Vodič, prevashodno mora da ima ljubav prema životinjama, kao i da ima svest o težini posla. Samim tim, ljubav i emocija kada je prisutna kod vodiča, razvija se jaka veza između psa i vodiča i tada može da se dostigne maksimum efikasnosti u poslu. Kurs za vodiča i dresura službenog psa moraju da se završe - priča nam Ana.

Nik Avala je njen pas. Poslušan i obučen za napad i odbranu.

- Ja sam sa jednim psom, i to nije moja obaveza nego dužnost. Moje dužnosti su da brinem o ishrani, zdravlju i higijeni psa. Tu su i sjajni veterinari Policijske brigade, ali moja je dužnost

i svakodnevna obuka u ovoj jedinici. On je rase nemački ovčar i zove se Nik Avala, ima sedam godina, iz našeg je legla, miran je, staložen i veoma poslušan pas, obučen je za napad i

odbranu - objašnjava nam. naša sagovornica.

Na mestima gda se okuplja veći broj ljudi, psi su glavni za uspostavljanje javnog reda i mira.

- Tokom izvršenja službenog zadatka, svaku komandu će pas lako primiti i izvršiti zadatak. Tamo gde je narušen javni red i mir, tu smo angažovani da bi se on uspostavio. Angažovani smo na ranim manifestacija, sportskim dešavanjima, kulturnim i muzičkim mafiestacijama, gde je veliki broj ljudi. Radni vek psa je u proseku deset godina, a za to vreme vredno rade na pronalaženju nestalih lica i opojnih supstanci.

- Radni vek psa, u proseku je od 8 do 10 godina, to je neki prosek. Imala sam tri psa, tačnije ispratila ih, on je četvrti po redu. Da pas ima moći, ima, njihovo čulo mirisa je jako razvijeno.

Odlični su tragači, a konkretan zadatak je pronalaženje nestalih lica, opojnih materija i eksploziva.

Dobra obuka je za psa najvažnija, u nju se ulaže svakodnevno, a neretko se podsećaju i onih stvari koje su kao manji učili.

- Individualno je, jer je svaki pas individua za sebe. Ne znam da li može da se kategoriše šta je lakše, a šta teže. U principu, jedna dobra obuka i kondicija svakodnevno dovodi do dobrih

rezultata. Najbitnije je da se radi sa psom svakodnevno, veoma često ih podsećamo na neke stvari koje smo pre učili. Nije bio slučaj da zaborave, ali opet upravo je to razlog, konstantna

obuka - objašnjava Ana.

Veza između psa i vodiča je najbitnija u ovom poslu.

- Dešava se da se vodič i pas ne povežu, a to je veza koja je neophodna za bilo koju vezu rada. Mora da postoji konekcija da bi se postigao bilo kakav rezultat. Nakon angažovanja u službi, službenici imaju pravo da uzmu svog psa i odvedu ga svojim kućama. Oni uglavnom ostaju kod nas do kraja, a od skoro imamo mogućnost da ga preuzmemo kao lični vodiči i da se brinemo o njemu kod kuće - priča nam Ana dok Nik sve vreme posmatra šta se dešava i pomno sluša svaku njenu reč.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realnost

    8. mart 2023 | 07:17

    Bravo za Anu i Nika Trebalo bi kao u americi da se uvedu stalne patrole k9

  • Cacak

    8. mart 2023 | 09:38

    Nahrani psa jednom i on ce ti to uvek pamtiti,prijatelja ne odvedes na rucak jednom i on ce ti to uvek pamtiti,ta ljubav ko nije imao psa nikada nece razumeti...

  • Milan

    8. mart 2023 | 08:44

    Ljudi ne zaslužuju da ih psi slušaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA