≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Atmosfera postala veoma nestabilna: Pljuskovi sa jakom grmljavinom pogodiće Srbiju u ovom delu dana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se da padne preko 10, lokalno i preko 20 milimetara kiše po kvadratnom metru

  • 1
Kiša, grmljavina, vremenska prognoza Foto-Ilustracija: Shutterstock, Tanjug/Vladimir Šporčić

U većem delu Srbije u toku prepodeneva bilo je suvo, dok je kiše i pljuskova bilo prvo u Bačkoj i u Sremu, a potom se padavinski sistem oko podneva premestio na Banat i nastavlja put dalje prema istoku, odnosno prema Rumuniji. Od podneva atmosfera je postala vrlo nestabilna, pa će početi da se razvijaju oblaci vertikalnog razvoja, uz pljuskove sa jačom grmljavinom.

Pljuskovi sa grmljavinom u toku ranog poslepodneva očekuju se prvo u delovima Vojvodine, a u nastavku poslepodneva i na širem području Beograda, centralne i istočne Srbije, naročito u Šumdiji, u Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu.

Očekuje se da na napomenutom području padne preko 10, lokalno i preko 20 milimetara kiše po kvadratnom metru, a grmljavina će ponegde biti i izražena, pa se preporučuje povećan oprez i u tom trenutku izbegavanje boravka na otvorenom.

Na jugu Srbije biće uglavnom suvo.

Pred sam kraj dana i tokom večeri u Vojvodini se očekuje smirivanje situacije, kasnije tokom večeri i u ostalim predelima Srbije, pa će u noći ka subotu u svim predelima biti suvo.

Danas će duvati i pojačan jugozapadni vetar, fenskog efekta. Maksimalna temperatura biće od 14 stepeni na severu Vojvodine, pa će tako Subotica biti najhladniji grad do 20 stepeni širom centralne, zapadne i istočne Srbije, a lokalno se očekuje i do 22 stepena.

Inače, Srbija je danas pod snažnim uticajem ciklona sa severa Evrope, uz snažna jugozapadna strujanja. Ona nam donose vrlo toplu vazdušnu masu sa Mediterana, ali i pesak iz Sahare, pa će kiša i danas sadržati čestice pustinjskog peska, a što će najviše biti vidljivo na vozilima nakon prestanka padavina.

Toplo će biti danas i na planinama, uz dalje intenzivno otapanje snežnog pokrivača, ali će ga na višim planinama i dalje biti u dovoljnim količinama.

Već u petak ujutro i pre podne novi talas padavina zahvatiće zapadne predele Srbije, tokom dana i ostale, uz pljusove sa grmljavinom. Padavina će biti i u subotu, ali uz zahlađenje za oko deset stepeni. Od nedelje stabilizacija vremena, ali i pojava mraza, a početkom sledeće sedmice osetno toplije. Novo zahlađenje sa padavinama očekuje se sredinom sledeće sedmice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA