≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suze u očima majke Srđana, heroja sa Košara čija bista je ukradena: Livnica porodici poklanja novu bistu

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Obradovao me je i istovremeno uzbudio njihov plemeniti gest", kaže majka heroja sa Košara

  • 4
Dragoslava Stančetić, majka Srđana Stančetića, heroja sa Košara Foto: Telegraf/Dragan Grujić

Dragoslava, majka heroja sa Košara Srđana Stančetića čiju su bronzanu bistu sa groblja u mestu Banovo Polje ukrali vandali, nije mogla da zadrži suze u očima kada je saznala da su vlasnici Umetničke livnice Jeremić odlučili da izliju novu bistu i poklone je porodici.

Potresen skrnavljenjem večne kuće Srđana Stančetića majci se javio Boban Jeremić i potvrdio da će u svojoj livnici besplatno da uradi novu bronzanu bistu.

- Posle šoka koji sam preživela kada sam u ponedeljak zatekla prazan postament, sada nemam reči kojima bih se zahvalila braći Jeremić. Obradovao me je i istovremeno uzbudio njihov plemeniti gest. To je velika pomoć nama, a oni su tako pokazali koliko su humani i veliki ljudi. Neka iz sreća i zdravlje služe - poručila je majka Dragoslava.

Bista, heroj sa Košara Foto: D. G.

Bistu koju se nepoznati lopovi ukrali takođe je izradila livnica Jeremić 1999. godine, na godišnjicu Srđanove smrti. Dragoslava priča kako je svaki put kada je odlazila na groblje uvek prvo celivala bistu, pa tek onda slike na spomeniku.

- Blistala je i sijala se, a ja sam je negovala kako me je vajar savetovao. Kada je ukradena pomislila sam kako da odem sledeći put na groblje kad tamo nema biste - nastavlja Dragoslava.

Majka dodaje da su ona i suprug Živko, koji je preminuo pre pet godina, strahovali od kada je bista postavljena da će neko da je ukrade i proda kao sekundarnu sirovinu zarad malo para. Živko je, priča Dragoslava, za života (preminuo je pre pet godina) često prekim putem iza kuće pešice odlazio na groblje da osmotri bistu.

- Dosad nisu dirali bistu, ali su pre nekoliko godina sa groba ukradene dve bronzane vaze i one su pronađene polomljene u blizini Sremske Mitrovice. Čuva ih moj mlađi sin u Beogradu. Ovde u kući čuvamo maketu po kojoj je izlivena bista. Dali su nam je iz livnice jer su nam rekli da njima nije više potrebna. Možda će sada koristiti da imaju manje troška oko izlivanja nove biste - dodaje Dragoslava.

Osim makete biste, svaki kutak porodične kuće u Banovom Polju majku Dragoslavu podseća na sina koji je domovini položio svoj život u 24 godini. Na zidovima su brojne Srđanove fotografije, diplome i druga priznanja i medalje koje je osvajao.

Srđan Stančetić je bio pripadnik 63. padobranske brigade u činu starijeg vodnika. Poginuo je 28. jula 1998. godine u zasedi šipatarskih terorista u reonu karaule Košare prilikom izvlačenja tela potpukovnika Gorana Ostojića, komandanta i načelnika štaba ove brigade. Njegovo telo je pronađeno tri dana kasnije, a na večni počinak je ispraćen 3. avgusta u svom rodnom mestu Banovo Polje.

Video: Otkrivena spomen-bista heroju sa Košara potpukovniku Goranu Ostojiću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA