≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naučnici iz celog sveta u maju u Beogradu: Čućemo i kako se leče pacijenti od sindroma hroničnog umora

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj izuzetno značajan sastanak obuhvatiće učešće velikog broj naučnika iz oblasti neinvazivne kardiologije, neurokardiologije i drugih bliskih naučnih oblasti iz celog sveta, Evrope i regiona

  • 0
Prof. dr Branislav Milovanović, Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

Zajednički sastanak 12. internacionalnog simpozijuma iz neurokardiologije i 11. Međunarodnog sastanka neinvazivne elektrokardiologije “Neurocard 2023”, biće održan u beogradskom hotelu ,,Crowne Plaza” od 26. do 27. maja 2023. godine.

U organizaciji Udruženja za neurokardiologiju Srbije i Sekcije za autonomni nervni sistem Srpskog Lekarskog Društva, a pod pokroviteljstvom Svetskog udruženja za neinvazivnu kardiologiju i holter (ISHNE) i Evropske akademije nauka i umetnosti, ključne naučne ustanove Evropske unije sa 1.800 članova od kojih su njih 38 dobitnici Nobelove nagrade, planirano je unapređenje naučne saradnje stručnjaka iz sličnih disciplina.

Ovaj izuzetno značajan sastanak ,,Neurocarda-a“ obuhvatiće učešće velikog broj naučnika iz oblasti neinvazivne kardiologije, neurokardiologije i drugih bliskih naučnih oblasti iz celog sveta, Evrope i regiona, te je učešće na kongresu potvrdilo nekoliko desetina internacionalnih predavača iz SAD, Evrope, Azije i Rusije, kao i mnogobrojni domaći i regionalni predavači.

Prvi put ove godine, Udruženje za neurokardiologiju organizuje kongres u suorganizaciji Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje", koji će okupiti medicinske istraživače i specijaliste fokusirane na autonomnu kardiovaskularnu regulaciju u različitim oblastima kao što su kardiologija, nanotehnologija, neurologija, fiziologija, molekularna, biologija, genetika, farmakologija, nefrologija, endokrinologija, psihologija, inženjering, nano medicina i druge discipline.

- Glavne teme ovog sastanka biće bazična neurokardiologija, iznenadna srčana smrt, centralni - mehanizmi i srce, ishemijska autonomna disfunkcija, ispitivanje funkcije autonomnog nervnog sistema, onkokardiologija, transkranijalna magnetna stimulacija, elektrokardiologija i telemedicina, metodološki aspekti ispitivanja funkcije autonomnog nervnog sistema, metaboličke neuropatije i kardiovaskularni rizik, krize svesti (sinkopa), hipertenzija i neuralni mehanizmi, aritmije i autonomni nervni sistem, veštačka inteligencija…

- U okviru ovog važnog sastanka imaćemo osam internacionalnih minisimpozijuma, koje pokriva osam internacionalnih udruženja iz različitih oblasti medicine, Udruženje za neinvazivnu elektrokardiologiju i holter, posetu ključnih ljudi iz borda koji će biti predavači, EMEA sesiju ( Udruženje pacijenata sa potkovid sindromom hroničnog umora u okviru Evropske Unije). Takođe, po prvi put, održaće se simpozijum dva profesora iz Norveške, prof. dr Кatarine Grujić, koja će predstaviti svoje rezultate studija i prof. dr Ola Saugštata, koji će govoriti o lečenju pacijenata sa postvirusnim sindromom hroničnog umora. Ova dva predavanja su nam, između ostalih, od izuzetne važnosti zbog lečenja velikog broja pacijenata sa potkovid sindromom u Srbiji, pa će nam smernice i načini lečenja ovakvih pacijenata u Norveškoj biti od izuzetne važnosti – objašnjava Predsednik organizacionog odbora kongresa i predsednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije, prof dr Branislav Milovanović, koji će održati predavanje i, tom prilikom, dati odgovor na pitanje da li su postkovid i postvirusni sindrom hroničnog umora ista bolest.

Na Kongresu će svoja stručna viđenja prezentovati i neurokardiološki stručnjaci iz regionalnih udruženja – direktor Кlinike za kardiovaskularnu rehabilitaciju iz Zagreba, direktorka neurološke Кlinike za neurologiju u Osijeku, direktor Klinike za kardiologiju iz Tuzle, predsednik Udruženja kardiologa BiH, kao i druga zvučna imena iz oblasti svetske neurokardiologije.

Iz Klivlend klinike iz Ohaja, najpoznatije kardioloske klinike na svetu, svoje učešće na kongresu će uzeti dvojica vodećih svetskih elektrofiziologa, bivši predsednik Svetskog udruženja za neinvazivnu kardiologiju, prof. dr Niraž Varma i njegov kolega, poreklom sa naših prostora, prof. dr Ivan Čakulev.

- Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” je jedan od retkih centara u svetu, pored četiri velika svetska centara (Mejo klinika, Hardvard, Univerzitet Džon Hopkins, i NASA centar u Hjustonu), gde na jednom mestu možemo da ispitujemo srce invazivnim putem, i gde, ujedno, radimo i neinvazivnu elektofiziologiju -to je suština našeg rada u okviru neurokardiologije. Svi problemi povezani sa krizom svesti, koja je često prisutna kod postvirusnog sindroma umora, mogu se dijagnostikovati na jednom mestu, i po tome se, odsad, Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje" ubraja u retke centre u svetu koji se bave ovom problematikom – kaže prof. Milovanović i dodaje da svaki problem, koji je vezan za krize svesti, a koje su vrlo česte kod postvirusnog sindroma umora, gde postoji teško oštećenje autonomnog nervnog sistema, može da se dijagnostikuje i to sve pod jednim krovom – krovom Instituta ,,Dedinje”:

- Nadamo se da će ,,Neurocard” postati dobra platforma za međunarodnu naučnu saradnju i dobra prilika za razvijanje prijateljstva u lepom okruženju i prijatnoj atmosferi. Svrha sastanka je da se podrže istraživanja u neurokardiologiji i srodnim oblastima, posebno neinvazivnoj elektrokardiologiji, kako bi se poboljšala prognoza i ishod kardiovaskularnih bolesti i olakšalo širenje najnovijih dostignuća - poručuje prof. Milovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA