≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opao broj prijava za nesavesno pružanje lekarske pomoći: Evo kada se podiže optužni akt ili staje postupak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Redovna procedura postupanja u ovoj vrsti predmetima, je da ukoliko postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo sledi saslušanja prijavljenih lekara i ispitivanja svedoka, nakon čega sledi sudsko medicinsko veštačenje

  • 1
Doktor lekar sudski čekić Foto-ilustracija: Shutterstock

Broj prijava za krivično delo  Nesavesno pružanje lekarske pomoći pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu je u padu pokazuje statistika ovog tužilaštva. U 2019. godini je bilo 26 prijava, 2020. godini 25 prijava, 2021. godine 7 prijava, koliko je bilo i u 2022. - 7 prijava.

- U pogledu postupanja tužilaštva za ovo krivično delo kada je kao posledica nesavesnog pružanja lekarske pomoći nastupila smrt pacijenta kreće se od  obdukcionog nalaza i to je najbitnije za pokretanje postupka. Problem nastaje kada se porodica preminulog ne saglasi da se obdukcijom, a onda nakon nekog vremena izrazi sumnju da je smrt posledica nesavesnog pružanja lekarske pomoći, u kojoj situaciji ima prostora za obavljanje eventualne eshumacije leša uz njihovu saglasnost, ali pod uslovom da je to objektivno moguće i da bi ti rezultati bili korisni - navodi se u saopštenju ovog tužilaštva.

Redovna procedura postupanja u ovoj vrsti predmetima, je da ukoliko postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo sledi saslušanja prijavljenih lekara i ispitivanja

svedoka, nakon čega sledi sudsko medicinsko veštačenje.

- U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, a verovatno i u svim ostalim tužilaštvima, praksa je da to radi Sudsko – medicinski odbor Medicinskog fakulteta i to grada u kome se nije lečio preminuli pacijent. Na primer, ako se lečio u Beogradu, onda bi to veštačenje poverili Sudsko – medicinskom odboru iz Novog Sada, Niša ili Kragujevca, a iz razloga potpune objektivnosti i da bi se izbegla sumnja u lekarsku solidarnost i pristrasnost, zato se angažuju komisije iz drugih gradova.  Medicinski odbor prilikom veštačenja u spisima ima obdukcioni nalaz uz istoriju bolesti pacijenta od prijema do kraja lečenja (medicinski karton pacijenta), date odbrane lekari, kao i izjave svedoka.

- Nakon davanja nalaza i mišljenja komisije sudskih veštaka, svaka strana u postupku ima pravo na primedbe, a nakon toga tužilaštvo donosi odluku da li će podići optužni akt ili obustaviti postupak. Obdukcioni zapisnik odnosno medicinska dokumentacija ustanove u kojoj se preminuli pacijent lečio su osnov za veštačenje i dalje postupanje tužilaštva, a nakon optuženja i utvrđivanja krivice omogućavaju sudu da u svakom konkretnom slučaju u zavisnosti od utvrđene "nesavesnosti u lečenju pacijenta“ odmeri kaznu koja bi bila satisfakcija samim oštećenima, i kojom kaznom se ostavaruje kako specijalna prevencija prema orkivljenom u postupku, tako i generalna prevencija u odnosu na sva lica koja pružaju lekarsku pomoć - objašnjava se u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

U svakom slučaju, što se tiče krivičnog dela Nesavesno pružanje lekarske pomoći, gde je kod pacijenta nastupila smrt kao posledica nesavesnog lečenja, radi se o nehatu kao obliku krivice u odnosu na nastupelu posledicu – smrt pacijenta.

- U suprotnom, kada bi bila namera ili umišljaj lekara, radilo bi se o krivičnom delu ubistva i postupalo bi neposredno više tužilaštvo - podsećaju u ovom tužilaštvu.

Video: Često smo skloni da uzimamo lekove za smirenje kao prvu pomoć

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA