• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đerlek o rezovima u zdravstvu: "Može da se uštedi do sto miliona evra godišnje, sve će se to vratiti"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gčavni motiv je, poručuje državni sekretar, to što će se ušteđeni novac vratiti zdravstvenim ustanovama

  • 0
Crveni krst, doniranje krvi, americka ambasada

Foto: Nikola Anđić

Povodom najave da će direktori i načelnici klinika ubuduće biti odgovorni i za svaki dinar koji uđe u te ustanove, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je održavanje zdravstvenog sistema izuzetno skupo i da se veliki novac izdvaja iz budzeta Republike Srbije kako bismo imali kvalitetan zdravstveni sistem.

"Mi smo to videli i u vreme korone, koliko je trebalo nabaviti i sanitetskog materijala i lekova, izgraditi tri kovid bolnice, renovirati neke bolnice da bismo mogli da odgovorimo najvećem zdravstvenom izazovu u poslednjih sto godina. Sada smo odlučili da štedimo svaki dinar koji se ulaže u zdravstveni sistem", rekao je Đerlek.

Poručio je da postoji podrška države, kao i kada je bila epidemija korone.

"Epidemija, nažalost, još traje, mada mnogo manjeg intenziteta. Nama odgovara da sve to što ćemo uštedeti uvođenjem materijalnog knjigovodstva ili materijalnog računovodstva ostane u zdravstvu. Tačno ćemo znati koliko smo ampula nekog leka potrošili, koliko je jedan lekar propisao lekova određenom pacijentu, koliko smo konca potrošili u operacionim salama... Do sada nismo uvodili baš tako rigorozne mere, da ne kažem kontrole, ali mere štednje kojima nećemo ugroziti kvalitet zdravstvene zaštite. Izračunali smo otprilike da ćemo na godišnjem nivou uštedeti oko sto miliona evra što nije mala suma", rekao je Đerlek gostujući u emisiji U središtu pažnje Prvog programa Radio Beograda.

Mirsad Đerlek kaže da je glavni motiv i njima u Ministarstvu zdravlja, a i direktorima, koji su menadžeri, to što će se ušteđeni novac vratiti zdravstvenim ustanovama.

"Da li će to biti u obliku aparata, rekonstrukcije nekih zdravstvenih ustanova, sve zavisi od potreba, ali neće ići u budžet Republike Srbije. Ovo je odličan motiv da štedimo da bismo mogli da ulažemo u novu opremu i obnavljamo naš infrastrukturni sistem jer se pokazalo koliko je zdravstvo bitno u funkcionisanju države", zaključuje Đerlek.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok