Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz ekološke crne tačke izvađeno 70.000 kubika mulja: Očišćen kanal u Mokrinu, biće i ribe

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očišćena je deonica u dužini od četiri kilometra, na toj trasi izvađeno je 70 000 kubnih metara mulja

  • 1

Završeni su radovi na čišćenju kanala za odvodnjavanje u selu Mokrin kod Kikinde. Ovaj kanal je godinama bio ekološka crna tačka u selu i mesto za stvaranje divljih deponija. Nakon radova povećana je protočnost kanala, što je za građane veoma važno jer prolazi kroz selo, navodi RTS.

Karolj Nemeš iz Mokrina živi uz kanal koji je ključni za odvođenje viška vode iz sela. Jedan je od meštana koji je inicirao kod lokalne samouprave da se uredi kanal, jer se pretvorio u baru. Nakon čišćenja vratiće mu se život.

- Sad će biti bolje, lepše, očišćeno i sad će tu malo ribari baciti ribe. Biće drugačije. Samo da se malo čuva više, da se ne baca krtoga i tako te flaše - kaže Karolj Nemeš, iz Mokrina.

Očišćena je deonica u dužini od četiri kilometra, na toj trasi izvađeno je 70.000 kubnih metara mulja i 13.000 kubnih metara rastinja. Profil kanala je proširen, a time i protočnost.

- Ovaj kanal ponovo dobija svoju svrhu. Vraćamo ga bukvalno u projektovano stanje i svih 300 hektara zemlje koje se nalaze od državne granice sa Rumunijom pa dole do uliva u Zlaticu će opet moći kvalitetno da budu odvodnjavani. Mogu vam reći slobodno da je ovo najzahtevniji posao u održavanju kanalske mreže koji smo do sada imali. Zbog velikog broja ovih pešačkih mostova, blizine domaćinstava, opasnosti prilaska mašina. Dosta je komplikmovan zahtev - navodi Srđan Kružević, direktor JVP "Vode Vojvodine".

U toku prošle godine na teritoriji Kikinde uređeno je oko 30 kilometara kanalske mreže. Prethodno su čekali na čišćenje decenijama.

- Dvadesetak godina se ovaj kanal, čija je specifičnost upravo da prolazi kroz naseljeno mesto, nije rađena kompletna sanacija. Značajno će doprineti kvalitetu ovođenja tih atmosferskih voda - kaže Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Radovi u Mokrinu su koštali 24 miliona dinara, a finansirani su iz Programa za odvodnjavanje Voda Vojvodine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    14. mart 2023 | 22:12

    Dosao i taj dan.Svaka cast! Na ovo rasciscavanje se cekalo decenijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA