Vreme čitanja: oko 4 min.

Vraća se El Ninjo, leto pred nama biće jedno od najtoplijih: Direktor RHMZ otkriva da li završavamo sa zimom

Vreme čitanja: oko 4 min.

Otkrivamo i koliko nas tropskih dana čeka tokom nastupajućeg leta

  • 9
Prоf. dr Јugоslаv Nikоlić, dipl. mеt. RHMZ Vrućina leto vremenska prognoza Foto: Nikola Tomić

Za nedelju dana kalendarski počinje proleće, a u trenutku dok govorimo o njemu u Srbiji je zahladnelo, duva vetar i pada kiša koja će danas i sutra i u onim krajevima u kojima nije preći u sneg. Ono što je dobro jeste da se sa ovakcim vremenom treba strpeti još malo jer nas, kako za Telegraf.rs kaže prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkoh zavoda (RHMZ) verovatno čeka i jedno od najtoplijih leta.

Kako prof. Nikolić kaže za naš portal da konkretno Srbiju čeka od 30 do  55 tropskih dana toko juna, jula i avgusta.

Najpre nam kaže da je u Srbiji prognozirano toplije proleće sa srednjom sezonskom temperaturom vazduha za 1 stepen iznad proseka.

- Očekivane vrednosti srednje sezonske temperature vazduha su od 11 do 14 stepeni u nizijama i od 3 do 8 stepeni u višim predelima. Prognozirano je od 12 do 20 letnjih dana sa maksimalnom temperaturom preko 25 stepeni uz suficit padavina i ukupnu sezonsku količinu od 140 do 190 mm kiše u nizijama, a u brdsko-planinskim predelima od 200 do 280 mm - navodi prof. Nikolić.

Na pitanje da li završavamo sa mraznim jutrima i snegom za ovu sezinu, on podseća da su za mart mesec uobičajne česte promene i smene toplog i hladnog vremena.

- Juče su maksimalne temperature u pojedinim delovima Srbije dostigle i od 21 do 23  stepena, kao u oblasti zapadne Srbije, Srema i Bačke, uz košavu u Podunavlju, Pomoravlju i Vojvodini. Već noćas do naših krajeva pristiglo je jače naoblačenje s kišom, i osetno hladniji vazduh. Maksimalne temperature danas biće samo 4 stepena na severozapadu do 12 stepeni na jugoistoku zemlje sa tendencijom daljeg pada temperature posle podne i uveče - kaže prof. Nikolić.

Večeras nove snežne padavine 

Snega je, kako navodi, juče bilo samo na visokim planinama. Na Кopaoniku je bilo oko 30 centimetara, ali se danas očekuju nove snežne padavine.

- One će biti intenzivnije posle podne i uveče u planinskim predelima južne i jugozapadne Srbije uz stvaranje odnosno povećanje visine snega za 10 do 20 centimetara, lokalno i više. Krajem dana sa padom temperature kiša će preći u sneg mestimično i u nižim predelima, pa se tokom noći, između 15. i 16. marta, odnosno između srede i četvrtka,  očekuje lokalno stvaranje manjeg snežnog pokrivača visine do 5 centimetara u centralnoj i južnoj Srbiji - precizira direktor RHMZ.

U Beogradu se očekuje kiša, a uveče je u pojedinim delovima grada moguća i kratkotrajna susnežica uz osetni pad temperature.

Počeće da duva jak i olujni severni i severozapadni vetar sa najjačim udarima u Vojvodini, istočnoj Srbiji i na planinama. U planinskim predelima se očekuje i vejavica, odnosno stvaranje snežnih nanosa. Slab sneg se još u četvrtak ujutro očekuje na jugu i istoku Srbije, a zatim će do kraja sedmice biti suvo uz razvedravanje. Slab jutarnji mraz prognozira se od četvrtka do subote, od 16. do 18. marta uz minimalne temperature od -3 do 2 stepena,  dok će u nedelju, 19. marta biti uslova samo za slab prizemni mraz. Naredne sedmice, od 20. do 27. marta, doći će do porasta i jutarnjih i dnevnih temperatura koje će ponovo dostići 20 stepeni, ali statistički gledano, nije neuobičajno ni da krajem marta ili u aprilu jaka zahlađenja ponovo uslove kratkotrajnu pojavu mraza u jutarnjim satima - podseća sagovornik Telegrafa. 

A, šta nas čeka na leto i kakvo?

- Tokom letnjih meseci sve je više toplih rekorda. Prethodno leto, 2022. u Srbiji je bilo treće najtoplije od početka meteoroloških merenja, ali je u Evropi bilo rekordno toplo, pre svega zahvaljujući intenzivnim toplotnim talasima koji su se sa severa Afrike u više navrata preko jugozapadne Evrope širili ka unutrašnjosti kontinenta. Klimatolozi širom sveta već su upozorili da će i nastupajuće leto biti jedno od najtoplijih, pre svega zahvaljujući „povratku“ El Ninja - kaže prof. Nikolić i objašnjava šta je El Ninjo:

- El Ninjo je topla faza ENSO oscilacije – radi se o promenama temperature površinskih voda ekvatorijalnog dela centralnog i istočnog Pacifika, koje širom planete utiču na obrasce padavine i sisteme pritiska (ciklone i anticiklone), ali i na celokupnu razmenu energije u sistemu okean – atmosfera. Кada su temperature okeana iznad proseka, ENSO oscilacija je u toploj fazi što nazivamo El Ninjo, a samim tim je i verovatnoća za globalno toplije leto znatno veća. U Srbiji se tokom juna, jula i avgusta očekuje od 30 do 55 tropskih dana sa maksimalnom temperaturom preko 30 stepeni, dok će količina padavina biti prosečna - od 150 do 260 mm kiše u nizijama i od 210 do 280 mm u višim predelima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pobor

    15. mart 2023 | 13:02

    Znaci bice varljivo leto. Cim meteorolozi kazu da ce biti toplo.

  • BASA

    15. mart 2023 | 13:07

    Super , odosmo na more !

  • Zabrinuta

    15. mart 2023 | 19:18

    Jugoslav Nikolic je uspeo ono sto niko u Srbiji ne moze, da ne bude smenjen uprkos njegovim godinama!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA