≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beograd najtopliji u istoriji, Novosađani bez ledenih dana: Svi rekordi oboreni tokom ove zime

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova zima je u Sjenici bila najvlažnija od početka meteoroloških merenja, a rekordno mali broj dana sa snežnim pokrivačem zabeležen je na Kopaoniku - naveo je za Telegraf.rs prof. Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ.

  • 3
Volovi, Kamena Gora, sneg Foto: RINA.rs

Tokom prethodne zime u Srbiji je oboreno više rekorda kaže za Telegraf.rs prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ). Jedan od tih rekorda odnosi se i na Beograd, koji je u periodu oko Nove godine bio najtopliji u istoriji merenja u prestonici, dok su Novi Sad i Zaječar upisali zimu bez ledenih dana.

- Period oko Nove godine, od 30. decembra do 2. januara, bio je najtopliji u istoriji merenja u Beogradu. Tokom četiri dana zaredom maksimalna temperatura je izjednačila ili prevazišla prethodne datumske maksimume a najtoplije je bilo 1. januara kada je izmereno 18,5 °S. U Ćupriji i Banatskom Karlovcu ova zima je bila najtoplija u istoriji merenja - navodi prof. Nikolić.

Prema njegovim rečima zima 2022/23 je u Novom Sadu i Zaječaru bila prva zima bez ledenih dana.

- Rekordno mali broj mraznih dana sa minimalnom temperaturom ispod 0 stepeni zabeležen je na sledećim meteorološkim stanicama: Sombor, Banatski Karlovac, Beograd, Valjevo, Кragujevac, Smederevska Palanka, Požega, Negotin i Palić. Primera radi, u Beogradu od 1. do 29. januara nije zabeležen nijedan mrazni dan, dok je prvi mraz sa izmerenih simboličnih -0,1 °S u 2023. godini osmotren tek 30. januara. Ova zima je u Sjenici bila najvlažnija od početka meteoroloških merenja, a rekordno mali broj dana sa snežnim pokrivačem zabeležen je na Kopaoniku - naveo je za Telegraf.rs prof. Nikolić, direktor RHMZ.

Video: Sovilj: Slede nam četiri ledena dana u nizu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aaa

    15. mart 2023 | 22:04

    racuni za struju nikad veci...

  • Ja

    15. mart 2023 | 21:48

    Ode sve u peopast pa i klima. Sve sto je nekad bilo nenormalno, sad je normslno

  • Vesna G

    16. mart 2023 | 07:10

    Ako me pamcenje sluzi,a služi,pre pocetka zime oni nama najavljivali jednu od hladnijih u posledinji ne znam kolimo godima.Zakljucak prognozu njihovu pratimo za period koji je prosao nikako za nastupajući 🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA