Vreme čitanja: oko 1 min.

Deka Ljubomir iz Velikog Izvora čuva uspomene iz mirovne misije na Sinaju: "Visoka temperatura, a meni fino"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tada je bila aktuelna kriza oko Sueckog kanala, a Jugosloveni pod kapama UN obezbeđivali su granicu između Egipta i Izraela u dužini od 360 kilometara

  • 0
Ljubomir Nešić Foto: Zamedia

Bliži se sedamdeset godina od kada su vojnici sa prostora tadašnje Jugoslavije otišli u mirovnu misiju UN-a na Sinaju. Među njima je bio i Ljubomir Nešić iz okoline Zaječara koji iako na pragu 10. decenije, živo pamti tih šest meseci provedenih u Egiptu na granici sa Izraelom, i često gleda fotografije koje su tada nastale.

Ljubomir je vojsku služio u Titogradu i nakon lekarskih pregleda i obuke našao se sa 350 vojnika, oficira i podoficira na brodu "Jugoslavija" za Egipat.

- Ja sam bio oduševljen kada sam sazbnao da trebam da idem kao vojnik UN u Egipat. Ja sam tamo kao vozač igrom slučaja se našao u inženjerijskoj četi. Imao sam i džipa, terenca - priseća se Ljubomir.

Tada je bila aktuelna kriza oko Sueckog kanala, a Jugosloveni pod kapama UN obezbeđivali su granicu između Egipta i Izraela u dužini od 360 kilometara.

- Sećam se da je bila jako velika temperatura, oko pedeset stepeni. Bio je i onaj sitni žuti pesak. visoka temperatura, a meni fino - priča Ljubomir.

Nakon svaka dva meseca, mirovnjaci su imali desetodnevni rekreacioni odmor, a Nešić je bio oduševljen jer je video sve ono što je do tada učio iz istorije.

- Svakog dana smo imali izlete do egipatskih piramida, do reke Nila. Tako da sam video i upoznao razne egipatske znamenitosti - kaže Ljubomir.

I danas kada čuje srpski plavi šlemovi odlaze u mirovne misije, deda Ljuba sa ponosom gleda slike i uspomene iz 1959. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA