Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompozitor ili fizičar? Akademici između dva kandidata biraju novog predsednika SANU

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kandidati su izneli svoje programe

  • 1
SANU - Srpska akademija nauka i umetnosti Printskrin: Google Street View

Kandidati za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti su akademici Svetislav Božić i Zoran Knežević, saopšteno je na konferenciji u Akademiji. Izbor časnika SANU i konstituisanje Predsedništva zakazani su za 30. mart.

Akademici će novog, 23. predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti birati između kompozitora Svetislava Božića i fizičara Zorana Kneževića. Kandidati su izneli svoje programe, prenosi RTS

"Srpska akademija nauka i umetnosti je nadstranačka institucija i takva treba da ostane. Neopterećena dnevnom politikom, ona osluškuje svet oko sebe i visokom ostvarenošću svojih članova u razuđenim poljima nauke i umetnosti ima plemenitu obavezu i dužnost da utiče na harmonizaciju odnosa u sferi javnog života", rekao je Svetislav Božić.

Aktuelni generalni sekretar, akademik Zoran Knežević, najavio je kontinuitet sa prethodnim periodom i nastavak rada na kapitalnim nacionalnim projektima.

''Sa Akademije je uveliko skinut beleg 'društva dokonih staraca' i ona se neosporno uspostavila kao istaknuti centar kulturnog, naučnog i opšte intelektualnog života u našoj sredini. Mislim da s tim i takvim aktivnostima treba nastaviti, uz napomenu da nekima od njih treba dati novi podsticaj", smatra Zoran Knežević.

Nakon predstavljanja kandidata za dva potpredsednička i mesto generalnog sekretara usledila je diskusija u žustroj atmosferi. Vladimir Kanjuh, član SANU s najdužim stažom, u video-poruci predložio je da se uvede novi način glasanja.

Akademik Časlav Ocić optužio je rukovodstvo SANU za cenzuru. Uz negodovanje zbog narušavanja ugleda Akademije, bilo je i napuštanja sale.

Replicirao je akademik Kosta Čavoški, dok je odlazeći predsednik Vladimir Kostić izneo mišljenje o pritiscima kojima je bio izložen prethodnih godina i zaključio sednicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA