Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su svi kandidati za novog zaštitnika građana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zoran Pašalić je rekao da se kandidovao da dobije novi mandat, a Antonijević je naveo da očekuje da se o izboru Zaštitnika građana razgovara u Skupštini Srbije

  • 0
PROSJACENJE DECA PASALIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo trebalo bi sledeće nedelje da razmatra predlog kandidata za izbor Zaštitnika građana, a među prijavljenim kandidatima su, kako je rečeno za Tanjug u tom odboru, dosadašnji Zaštitnik Zoran Pašalić, istaknuti aktivista za ljudska prava Milan Antonijević, kao i nekadašnji zamenik Ombudsmana Milan Janković.

Zoran Pašalić je rekao da se kandidovao da dobije novi mandat, a Antonijević je naveo da očekuje da se o izboru Zaštitnika građana razgovara u Skupštini Srbije, prenosi RTS.

Milan Antonijević je izjavio za Tanjug da je adresa za pitanje o kandidatima koji ispunjavaju stroge zakonske uslove za Zaštitnika građana nadležni skupštinski odbor.

- Stalno zaposlen u NALED-u od 2022. godine kao savetnik za programski razvoj o čemu bih rado razgovarao s medijima. Očekujem da se o izboru Zaštitnika građana razgovara u Narodnoj skupštini, na odboru i kasnije u plenumu - rekao je Antonijević.

Podsetio je, istovremeno, da ima iskustva na polju ljudskih prava:

- Verujem da je javnosti više nego poznato sve što sam radio na polju ljudskih prava, vladavini prava i izgradnji institucija u Srbiji i regionu od devedesetih do danas i tu nema potrebe da se nešto dodaje.

Za Antonijevića se pre formiranja nove vlade spekulisalo da će biti jedan od ministara, te da će mu biti dodeljen resor ljudskih prava imajući u vidu dugogodišnje iskustvo u toj oblasti. Bio je direktor YUCOM-a, osnivač Kuće ljudskih prava, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija, a sa tog mesta povukao se početkom 2021. godine.

Pašalić je za Zaštitnika građana na mandat od pet godina izabran u julu 2017. godine, dok je Milan Janković javnosti poznat i po tome što je bio zamenik Zaštitnika građana u mandatu Saše Jankovića.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je 12. februara konkurse za izbor Zaštitnika građana i članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva. U konkursu za zaštitnika građana navedeni su kriterijumi za izbor uz napomenu da se ombudsman bira na osam godina većinom glasova svih narodnih poslanika.

Šta piše u izveštaju za prošlu godinu

Na zvaničnoj stranici Ombudsmana piše da je Zaštitnik Narodnoj skupštini predao izveštaj za 2022. godinu. U tom izveštaju piše da su "intenzivne aktivnosti tokom izveštajne godine za rezultat imale povećanje efikasnosti rada ove institucije".

Piše da je Zaštitnik građana okončao 92 odsto predmeta koji su primljeni u 2022. godini, što predstavlja povećanje od pet odsto u odnosu na prethodnu izveštajnu godinu.

- Opšta ocena stanja ljudskih prava u Srbiji u 2022. jeste da su ljudska prava u velikom procentu poštovana, ali da ima potrebe i prostora za unapređenjem rada nadležnih organa u različitim oblastima - piše u izveštaju.

Zaštitnik građana je nezavistan i samostalan državni organ, zadužen da štiti i unapređuje poštovanje sloboda i prava. Zaštitnik građana kontroliše, proveravajući navode pritužbe ili postupajući po sopstvenoj inicijativi, da li organi državne uprave, republički javni pravobranilac, organi i organizacije koje vrše javna ovlašćenja prema građanima postupaju u skladu sa zakonima i drugim propisima Republike Srbije ili načelima rada dobre uprave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA