≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drama u Loznici traje - mlađi osnovac predmet roditeljskih žalbi, škola nemoćna: "Zakazala saradnja s majkom"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Situacija nedavno eskalirala, kada se dete pojavilo sa hladnim oružjem u školi

  • 1

Već četiri meseca u Osnovnoj školi "Vuk Karadzić" u Loznici, maloletni učenik vrši nasilje nad drugom decom, a u rešenje tog problema uključene su sve nadležne institucije - škola, policija, Centar za socijalni rad. I uprkos tome, poslednji incident dogodio se pre nekoliko dana na času, nakon čega su zabrinuti roditelji alarmirali javnost.

Nakon više incidenata u kojima je učenik četvrtog razreda vršio fizičko nasilje nad drugim đacima, donosio hladno oružje u školu, ali i upućivao pretnje putem društvenih mreža, roditelji dece koja pohađajuju tu školu traže od nadležnih da slučaj što pre reše, jer su nezadovoljni rezultatima preduzetih mera.

"Mi kao roditelji zahtevamo da se sa tim detetom radi, znači potrebna je institucija određene vrste koja bi tom detetu mogla da pruži podršku, koja bi mogla da se posveti jer nam je najlakše da decu ispišemo iz škole, ali problem će ostati i dalje", kaže jedan od roditelja, prenosi RTS.

Direktor škole, ističe, da su u pomenutom slučaju postupali po Pravilniku o sprečavanju nasilja i iskoristili sve mere predviđene zakonom. Situaciju dodatno čini osetljivom, dodaje, što je reč o maloletnom učeniku, kojem je ta škola šesta po redu, jer je iz prethodnih isključivan zbog nedoličnog ponašanja i česte selidbe porodice.

"U ovoj konkretnoj situaciji zakazala je saradnja sa majkom učenika koji je ispoljio agresivno ponašanje - jednostavno ne sarađuje, ne poštuje dogovoreni plan u okviru pojačanog vaspitnog rada koji škola sprovodi", kaže Vladimir Andrić, direktor OŠ "Vuk Karadzić".

Majka dečaka do ovog trenutka nije odgovorila ni na pozive javnog servisa. Zbog ozbiljnosti slučaja, u rešavanje problema uključeni su i policija i Centar za socijalni rad, u čijem se saopštenju, između ostalog navodi da je ta institucija sa porodicom dečaka rad otpočela znatno ranije zbog neprilagođenog ponašanja i da stručni radnici već duži vremenski period rade sa njim i njegovom majkom na prevazilaženju problema.

"Na osnovu dosadašnjeg višemesečnog rada tokom kojeg su iscrpeljni svi oblici savetodavnog rada možemo da zaključimo da se željeni ishodi nisu ostvarili te će organ starateljstva preduzeti određene strože mere iz oblati porodično - pravne zaštite maloletnog deteta", navodi se u Saopštenju Centra za socijalni rad u Loznici.

Na pitanje kakve su procedure ukoliko maloletni učenik i pored svih sprovedenih mera nastavi sa ovakvim ponašanjem, odgovor nije stigao ni od Ministarstva prosvete. Nezvanično, u planu je da se dečaku dodeli lični pratilac tokom nastave uz pojačani rad sa psihologom i pedagogom.

Video: Škola u kojoj se dogodilo stravično vršnjačko nasilje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    16. mart 2023 | 19:40

    Ovo ce uskoro postati normalno za drzavne škole.. Sva normalna deca ce ici u kvalitetne privatne skole gde godina kosta par hiljada evra i gde su ovakve stvari nemoguće, profesori motivisani za rad i atmosfera pozitivna i gde vase dete provodi vreme sa decom iz istog drustvenog statusa, a sa kojima ce u kasnije kroz zivot imati dodira... Drzavne skole ce ostati za decu iz niskobudzetnih porodica, socijalne slucajeve i emigrante... Ok je to, dobrodošli u razvijeni kapitalizam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA