≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učenici retko hoće u pekare, još ređe u mesare: Poljoprivredne škole se na sve načine trude da privuku đake

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srednje poljoprivredne škole dobra su osnova i za razvoj đačkih zadruga koje su idealan model za učenje

  • 0
Pekara Foto-ilustracija: Shutterstock

Iako ih je dugo pratio trend "manje popularnih", poljoprivredne škole se danas sve više trude da privuku đake. Na ceni su praksa, učeničke zadruge i primena novih tehnologija. Jedna od njih je i Poljoprivredno-veterinarska škola u Svilajncu.

Velika školska imanja, sa učeničkim domovima, dobar su poligon za buduće mlade poljoprivrednike. Teorija i praksa su dragocene naročito za one koji žele da unaprede porodičnu ekonomiju.

- Oni kroz školovanje izučavaju to što će im kasnije možda poslužiti na poljoprivrednom gazdinstvu. Evo ovde imamo našu učenicu Jovanu koja ima kući koze čiji roditelji prerađuju i prave proizvode od kozijeg mleka i razne sireve - kaže Sanja Mirković iz Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu za RTS.

- Uglavnom sve zavisi od teksture mleka. Mi pravimo malo i drugačije i volimo da ubacujemo svega u sir, neke začine - dodaje Jovana Miljković, učenica.

Ima i onih koji nastavljaju školovanje, a ideja je da se svi obuče za sopstveni biznis.

- Ja se nadam da ću nakon srednje škole da upišem Fakultet veterinarske medicine, da ću to da završim, pa ću posle toga da nešto planiram", navodi Ognjen Milanović.

- I ja planiram da upišem Veterinarski fakultet u Beogradu - ističe Anđela Nikolić i dodaje da se već uveliko priprema.

Već godinama je isti trend – retki su pekari, a još ređi mesari. Veterinu i hortikulturu đaci najčešće biraju. Digitalizacija privlači više nego mehanizacija, ali je dobro kad se spoje.

- Nastojimo da podignemo kvalitet obrazovanja koji pružamo i smatram da stalno mi kao obrazovna ustanova i sve škole treba da rade neprestano na podizanju kvaliteta. Naša velika prednost je spoj teorijske i praktične nastave, izuzetni smeštajni kapaciteti. To je dobar put da pratimo nove trendove u obrazovanju, neke moderne tehnologije u poljoprivredi i da ih učinimo atraktivnim za one koji će da odaberu našu školu -naglašava Dejan Milunović, direktor srednje Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu.

Srednje poljoprivredne škole dobra su osnova i za razvoj đačkih zadruga koje su idealan model za učenje o preduzetništvu i načinu kako da se ostvari dodatni prihod.

Video: Posetili smo kuhinju Učeničkog doma Patrijarh Pavle: Ovako se priprema hrana za đake

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA