Vreme čitanja: oko 4 min.

Konkurs za školovanje pilota helikoptera MUP završava se sutra: Primaju se 4 kandidata a interesovanje veliko

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prijavu na konkurs kandidati podnose lično u prostorijama Studentske službe u Vazduhoplovnoj akademiji od 10 do 16 časova

  • 3
Helikopterska jedinica u gašenju požara u Severnoj Makedoniji Foto: Helikopterska jedinica MUP

Sutra, u ponedeljak 20. marta, zatvara se konkurs za prijem kandidata u Visoku školu strukovnih studija Vazduhoplovne akademije za potrebe Helikopterske jedinice MUP-a.

Konkurs je otvoren do 20. marta 2023. godine i objavljen je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova www.mup.gov.rs, gde se zainteresovani kandidati mogu informisati o svim detaljima i uslovima konkursa, objavio je MUP na svojoj Instagram stranici.

U školskoj 2023/2024. godini primaju se četiri kandidata na studijski program Vazdušni saobraćaj - pilot helikoptera.

Pravo na prijavu na konkurs za upis u prvu godinu osnovnih strukovnih studija imaju kandidati koji ispunjavaju sledeće uslove konkursa:

- državljani su Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji Srbije

- da su rođeni 2003. godine ili kasnije

- da su završili četvorogodišnju srednju školu tehničke struke - vazduhoplovni smer ili gimnaziju (kandidati koji su srednje obrazovanje stekli u inostranstvu ili pohađali školovanje po inostranom nastavnom planu i programu treba da imaju rešenje nadležnog organa o nostrifikaciji srednjoškolske isprave stečene

u inostranstvu)

- da su ostvarili najmanje vrlo dobar uspeh tokom svih godina školovanja

- da imaju odličnu ocenu iz vladanja tokom svih godina školovanja

- da poseduju znanje engleskog jezika

Video: Budi pilot helikoptera i postani najbolji

- da su psihofizički sposobni za školovanje, što utvrđuje nadležna zdravstvena ustanova vazduhoplovno medicinski centar, Ordinacija medicine rada u sastavu Air Serbia, Aerodrom Nikola Tesla Beograd ili druga licencirana zdravstvena ustanova koja poseduje ovlašćenje za vršenje lekarskih pregleda (lekarski pregled PART-MED. Class 1), kao i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova ili Vojnomedicinska akademija

- da ispunjavaju zakonom utvrđene bezbednosne uslove za prijem u radni odnos u Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Postupak za upis kandidata u prvu godinu studija sprovodi Кomisija za sprovođenje konkursa i upisa studenata na osnovne strukovne studije koju imenuje Nastavno-stručno veće.

Potrebna dokumenta za prijavu na konkurs

Prijavu na konkurs kandidati podnose lično u prostorijama Studentske službe u Vazduhoplovnoj akademiji, u periodu od 1. do 20. marta 2023. od 10 do 16 časova.

Prilikom prijave na konkurs, kandidat dobija u Školi PRIJAVNI LIST koji popunjava na licu mesta i tom prilikom je u obavezi da preda overene fotokopije sledećih dokumenata, uz prikaz originala:

- diplomu o položenom završnom odnosno maturskom ispitu. Ako kandidati koji su prethodno obrazovanje stekli u inostranstvu, nemaju nostrifikovanu srednjoškolsku ispravu potrebnu za upis, Škola će im omogućiti da konkurišu uz potvrdu nadležnog organa o tome da je započeto priznavanje njihovih školskih svedočanstava stečenih u inostranstvu. Prilikom upisa, kandidati su dužni da školi podnesu priznata dokumenta;

- svedočanstva svih razreda završene srednje škole (za kandidate koji su završili četvorogodišnje školovanje), odnosno, svedočanstva završenih razreda i overen prepis ocena sa polugodišta četvrtog razreda (za kandidate koji do kraja juna

2023. godine završavaju četvrti razred srednje škole);

- očitana lična karta ili fotokopija lične karte (koja sadrži sve podatke);

- izvod iz matične knjige rođenih;

- uverenje o državljanstvu Republike Srbije, ne starije od 6 meseci;

- uverenje da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak (izdato od strane

nadležnog suda, ne starije od šest meseci).

Kako je za Telegraf.rs izjavio komandant Helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić, postoji velika zainteresovanost, što daje optimizam da ćemo imati jaku konkurenciju a time i vrlo kvalitetan odabir budućih pilota.

- Želja i motivisanost da postanete pilot je upravo najjača pokretačka snaga koja vam omogućava da prebrodite sve teškoće i napore sa kojima se susrećete, ne samo tokom školovanja i sazrevanja kao pilot, već u mnogome i tokom vaše karijere - deo je odgovora komandanta Nedića na pitanje na koji način bi mogao da nas motiviše da se prijavimo na konkurs:

- Sve što bih vam rekao, ispričao ili pokazao, ne bi u znatnoj meri uticalo na to da vam se javi želja da postanete pilot ili se probudila želja za letenjem. To je nešto što nosite u sebi, nešto o čemu ste maštali. Ljubav prema letenju i pilotskom pozivu se ne može nametnuti ili probuditi jednom rečenicom, video spotom, prilogom ili pričom, to je ono o čemu ste maštali još kao dečak, želja da se jednog dana nađete u kokpitu letelice, da osetite svu strast koje letenje pruža svakom pilotu.

Inače, kako je objasnio svi kandidati koji uspešno završe selekciju i upišu se na studije, imaće priliku da tokom školovanja aktivno lete kroz sprovođenje nastavnog programa, stičući iskustva koja su im neophodna za sticanje dozvole profesionalnog pilota helikoptera CPL (H). Takođe, kroz semestre će izučavati vazduhoplovne predmete koji će im biti osnov za polaganje teorijskih ispita za sticanje najveće dozvole pilota a to je dozvola saobraćajnog pilota ATPL (H).

Takođe, kaže i da svaki pilot treba da bude spreman na stalno usavršavanje i učenje tokom cele karijere.

- To je neizostavan deo ove profesije. Letenje je veština, letački zadatak je proces donošenja odluka, borba sa vremenom, vremenom i kao meteorološkom pojavom, vremenom i kao jedinicom trajanja. Leti se "glavom'', pilot svojim razmišljanjem mora biti uvek ispred vazduhoplova, koncentrisan na uslove u kojima obavlja zadatak, koncentrisan na svako pokazivanje instrumenata, svestan da je on jedini i najodgovorniji za svoj vazduhoplov i za svoju posadu i putnike. Upravo se taj nivo postiže stalnim usavršavanjem i učenjem - rekao je za Telegraf.rs komandant Nedić.

Više informacija u vezi sa konkursom može videti na linku.

Video: Leteli smo Super pumom, najnovijim helikopterom MUP-a, evo šta on može što drugi ne mogu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ŽORŽO

    19. mart 2023 | 08:42

    Od toliko priče o ulaganju u bezbednosne strukture ,oni primaju samo 4 kandidata , pa više sekretarica imaju direktori javnih preduzeća ,šta reći....????????????????

  • Kalabic

    19. mart 2023 | 09:01

    Hahahah satro nekakvi konkursi,od 40 kandidata 38 tatini I mamini sinovi I cerkive,a DVa kandidata iz obicnog naroda.Hahahahaaaaa

  • 1993

    19. mart 2023 | 13:24

    Pa to se znalo i pre konkursa ko ce biti primljen...Ovo u novinama su price za malu decu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA