• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Izdavanje diploma košta i 10.000 dinara, a često su samo fascikle": Studenti pitaju gde ide njihov novac

Vreme čitanja: oko 5 min.

Po završetku studija, oni koji žele da uzmu diplomu moraju da podnesu zahtev Univerzitetu, uplate novac i čekaju

  • 0
Pripreme prijemni studenti fakultet poskupljenje novac

Foto-ilustracija: Profimedia, A. Nalbantjan

Za godine učenja, rada i truda umesto diplome niški diplomci poslednih meseci dobijaju fascikle. Iako je cena izrade diploma na niškom Univerzitetu povećana, diplomci ističu da ono što dobijaju ne vredi 10.000 dinara. I dok se studenti pitaju gde je otišao njihov novac i zašto nisu dobili ono što su očekivali, nadležni ćute, pišu juznevesti.com.

Po završetku studija, oni koji žele da uzmu diplomu moraju da podnesu zahtev Univerzitetu, uplate novac i čekaju. Do nedavno, studenti su za dobijanje diplome morali da uplate na račun Univerziteta 8.000 dinara i republičku administrativnu taksu na bužet Republike Srbije od 870 dinara. Taksa je ostala ista, međutim troškovi izrade diplome su povećani pa se sada za tu stavku uplaćuje 10.000 dinara.

U međuvremenu, mogu da zatraže uverenje o završenim studijama od Fakulteta koje im je potrebno prilikom zaposlenja jer ima istu pravnu snagu kao i diploma, a cene uverenje razlikuju se od fakulteta do fakulteta i u proseku su 3.000 dinara.

U poslednje vreme diplomci se obraćaju Južnim vestima sa primedbama na račun Univerziteta u Nišu koji izdaje diplome za sve Fakultete u svom sastavu. Diplomci kažu da iako su uplatili velike sume novca nisu dobili ono što su očekivali - umesto diplome, kako kažu, dobili su fascikle.

Početkom prošle godine dala sam ukupno 23.000 za izdavanje diploma sa osnovnih i master studija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Diplome su stigle septembra, dok su korice za iste falile jer Univerzitet, navodno, nije imao para. Krajem januara sam preuzela korice i ispostavilo se da su to obične, najobičnije fascikle. Nije mi jasno zašto moj novac nije jednak kao novac drugih ljudi, zašto su neki dobijali lepe korice, a ja fasciklu - kaže čitateljka.

Još jedna čitateljka koja je pre pet godina završila master studije na Prirodno-matematičom fakultetu i tek nedavno odlučila da podigne diplomu žalila se Južnim vestima. Kako ona kaže, najpre je bila zbunjena jer su joj na Fakultetu rekli da mora prvo da podigne diplomu sa osnovnih studija da bi dobila master diplomu.

Kad sam završila master podigla sam potvrdu da bih mogla da konkurišem za posao. Tek kasnije, kada sam želela da podignem diplomu rekli su da moram da uzmem obe. Nije pomoglo ni to što u vreme kada sam završila osnovne studije nisu izdavane diplome već samo potvrde. S obzirom da sam tada bila bez posla, to mi je bilo mnogo pa sam odustala - kaže čitateljka.

U međuvremenu, ona se zaposlila i odlučila je da podigne diplome, ali ubrzo ponovo odustala.

S obzirom da sam se zaposlila kao master ne vidim razlog zašto bih morala da podignem diplomu sa osnovnih studija. Htela sam da proverim da li se nešto promenilo, da li je i dalje podizanje diploma uslovljeno i dobila sam odgovor da se to nije promenilo. Međutim, nešto drugo jeste - cena izrade diplome. Sada umesto 8.000 dinara moram da uplatim 10.000 dinara Univerzitetu, pa bi troškovi išli i preko 30.000 dinara - kaže ona.

Mnogi odustaju

Čitateljka dodaje da je mnogo njenih kolega, kao i ona, iz ovih razloga odustalo i na kraju nisu ni podigli diplome, niti nameravaju. Sa Prirodno-matematičkog fakulteta kažu da je njihova zakonska obaveza da izdaju obe diplome ako je student završio oba nivoa studija i navode da pored naknade Univerzietu, za izdavanje diplome Fakultetu studenti uplaćuju 5.000 dinara za pripremu i proveru podataka koji se šalju Univerzitetu, jer školarina ne obuhvata tu naknadu.

"Da budem iskren mislio sam da će diploma da mi liči na nešto"; foto; čitalacDa nisu samo na ovom fakultetu problem diplome, potvrđuje još jedan čitalac koji je završio Pravni fakultet u Nišu i posle godinu i po dana čekanja dobio fascikle. Pošto je, kako kaže, imao prilike da vidi kako su ranije izgledale diplome i on je očekivao iste.

Da budem iskren mislio sam da će diploma da mi liči na nešto. Ranije su imali korice, pa je to izgledalo lepo, ova moja ni ne liči na diplomu. Trebalo je da povedu malo računa, ovim je niški Univerzitet pokazao svoj ugled koji je očigledno srozan - ističe mladi pravnik.

On dodaje da su na svečanoj dodeli i njegove kolege bile iznenađene izgledom diploma, a kako je čuo ni diplomci sa drugih fakulteta nisu zadovoljni. Svoju “diplomu” pokazao je i kolegama koji završavaju fakuletet, a kako prepričava oni su samo rekli “ja takvu diplomu neću”.

Zbog čega studenti dobijaju diplome lošeg kvaliteta iako je cena izrade porasla iz Univerziteta ne odgovaraju. Novinarima Južnih vesti prorektor za nastavu i stručni saradnik za izradu diploma rekli su da nisu nadležni, dok rektor ne odgovara na pitanja preko telefona, ali nema ni vremena za sastanak.

Prema podacima sa Portala javnih nabavki, za poslove izrade diploma Univerzitet u Nišu sklapao je ugovore sa niškom firmom Atlantis i Zavodom za izradu novčanica.

Za izradu korica za diplome, povelje i ostala univerzitetska priznanja niški Univerzitet dve godine za redom potpisivao je ugovor sa firmom Atlantis iz Niša. U Agenciji za privredne registre ta firma je registrovana kao preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, ali se bavi i štampanjem. Oni su 2021. godine zaključili ugovor na godinu dana u vrednosti od 1.800.000 dinara u vreme kada su korice diploma bile kvalitetnije, dok su 2022. godine potpisali ugovor od 1.200.000 dinara za korice koje izgledaju kao fascikle i za koje diplomci plaćaju 2.000 više.

Sa Zavodom za izradu novčanica 29. juna 2022. godine Univerzitet u Nišu zaključio je ugovor za uslugu izrade štampanih obrazaca diploma u iznosu od 3.950.400 dinara. U obrazloženju je navedeno da oni imaju saradnju od 2010. godine i da Zavod za izradu novčanica jedini izrađuje diplome za sve nivoe studija na hartiji koja je višestruko zaštićena od falsifikovanja, sa vodenim žigom, sigurnosnim hologramom i drugim specifičnostima.

U tom ugovoru stoji napomena da je tokom pregovora predstavnik Narodne banke Srbije, kojoj pripada Zavod za za izradu novčanica, istakao da zbog višestrukog skoka cene na tržištu repromaterijala ne mogu da ponude niže cene, što je možda i razlog povećanja cene izrade diploma, ali nam niko od nadležnih to nije potvrdio.

Poređenja radi, diplomci Univerziteta u Novom Sadu izradu diplome plaćaju 5.000 dinara, u Beogradu i Kragujevcu 7.000 dinara, dok niški diplomci plaćaju najviše - 10.000 dinara.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok