Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad ovaj cvet izraste na 1.200 metara nadmorske visine, zna se kakvo nas vreme čeka: Prelep prizor sa Zlatara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Začinska je biljka, a njegov aromantični ukus sličan je medu

  • 0
Šafran, proleće Foto: B. ilić

Aprilski i majski snegovi na Zlataru i Zlatiboru nisu ništa novo, na šta su meštani navikli, ali ovaj cvet na nadmorskoj visini preko 1.200 metara, već danas je najavio proleće.

Nakon nedavnih snežnih padavina na području jugozapadne Srbije, stiglo je lepše vreme, zlatiborske livade prepune su šafrana, a po rečima meštana oni svojim cvetanjem najavljuju proleće.

Šafran je u ovom kraju prvi vesnik proleća, ali proteklih godina je, kao i lepše vreme, dosta zakasnio. Protekla zima je prošla bez puno snega, pa samim tim je i proleće poranilo.

- Prošle godine u ovo doba bio je "golem" sneg, ove godine procvetali kaćunci, a poljoprivrednici već sada pohrlili u njive i polja. U ovom kraju je verovanje, da ako je lepo vreme od 14. do 22.marta, godina će biti šušna i ne tako rodna, a ako je sneg i mećava, leto će biti ispunjeno i kišom i Suncem, a godina rodna. Takozvani "babini jarci" ove godine počeli su mećavom, a završavaju se prolećnim vremenom, pa ni sami ne znamo kako da protumačimo njihovo značenje - kažu gorštaci sa padina Murtenice.

Šafran je u ovom delu Srbije poznatiji kao kaćunak, i prepoznatljiv je po svom ljubičastom cvetu i zlatnonarandžastim tučku.

Začinska je biljka, a njegov aromantični ukus sličan je medu.

(Telegraf.rs/B. Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA