≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od ukupno 12.500 pregledanih žena, njih 35 čulo je lošu vest: Pregled je kratak i bezbolan, a spasava život

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skoro 5.000 žena u Srbiji svake godine dobiju ovu dijagnozu

  • 1
žena, devojka, bolnoca, lekar, pacijent, doktor Foto: Freepik

Otkriven na vreme, rak je izlečiv. Na nacionalni dan borbe protiv raka dojke statistika pokazuje da u Srbiji godišnje skoro 5.000 žena dobije dijagnozu raka dojke, a bolest odnese 1.600 života. Na Kalemegdanu je postavljen mobilni mamograf tokom celog meseca, a pregledi uz prethodno zakazivanje obavljaju se svakog dana od 9-19 časova.

Najbolji način da se rak dojke otkrije n a vreme su preventivni pregledi dojke. Kada se otkrije na vreme, rak dojke izlečiv je u više od 90 odsto slučajeva.

"Mi smo veoma zadovoljni. Do sada je pregledano 785 žena ovde na Kalemegdanu, ali je interesovanje daleko veće i do danas smo primili zakazivanje pregleda za 1.700 žena. Zbog zainteresovanosti svih naših sugrađanki ostavićemo telefone otvorenim i sutra i prekosutra. Očekujemo da ćemo do tada popuniti sve termine zaključno sa 13. aprilom", rekla je za RTS profesorka Verica Jovanović.

Samo prošle godine u Beogradu je pregledano 4.500 žena mobilnim mamografom. Radom mobilnog mamografa u Srbiji je pregledano 12.500 žena.

"U Beogradu je oko 200 žena poslato na dalju dijagnostiku, a od ukupno 12.500 pregledanih žena karcinom dojke je potvrđen kod 35. Rak dojke je bolest koja se može rano otkriti i upravo na današnji dan podsećamo sve žene da je neophodno uraditi mamografiju u određenoj životnoj dobi", poručila je Jovanovićeva.

Za pregled je dovoljno doneti neki od ličnih dokumenata pout lične karte ili zdravstvene knjižice. Sam pregled traje kratko i bezbolan je, radi se o rengenskom snimku obe dojke.

"Potrebno je da ste u životnoj dobi od 45 do 69 godina i da u poslednje dve godine niste uradili mamografiju. Uradite mamografiju, to je poruka za dame", naglasila je profesorka Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. mart 2023 | 13:47

    URADITE 2 GODISNJE CRP TEST KRVI RADI PREVENCIJE MNOGIH OBLIKA KARCINOMA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA