• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrtić dobija novo ruho nakon pola veka čekanja: Lepa vest za grad u zlatiborskom okrugu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Unapređenje i razvoj predškolskog obrazovanja je među prioritetima opštine Nova Varoš

  • 0
Vrtić

Foto: Rina

Nakon skoro pola veka čekanja konačno je započela velika rekonstrukcija zgrade vrtića u Novoj Varoši, koja je bila neophodna. Evropska unija je za radove obezbedila više od 179.000 evra preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije dok opština Nova Varoš učestvuje u projektu sa nešto više od 34.000 evra. Reč je o najobimnijoj rekonstrukciji i najvećem ulaganju u objekat PU “Paša i Nataša” otkako je izgrađen.

– Trenutno imamo 283 upisane dece. Značajno smo povećali obuhvat– 2016. je bio 18.5 % na nivou grada, a ove godine je 66% dece od tri do pet i po godina, što sa obaveznim predškolskim programom je ukupno 73%. Samim tim povećao se i broj obroka u kuhinji. Oprema je bila stara i dotrajala. Ono što je značajno, uporedo sa rekonstrukcijom i kupovinom i nabavkom nove opreme, uvodi se i HACCP standard za bezbednost hrane – objašnjava Dana Gudurić, direktorka PU “Paša i Nataša”.

Unapređenje i razvoj predškolskog obrazovanja je među prioritetima opštine Nova Varoš, koja pored ulaganja u infrastrukturu daje i značajnu podršku u zapošljavanju vaspitačkog i medicinskog osoblja u vrtiću. Zato su rezultati vidljivi – s jedne strane, PU “Paša i Nataša” je među retkim u Zlatiborskom okrugu gde nema dece na čekanju a zahvaljujući lokalnoj samoupravi i među najjeftinijim. Cena ovog vrtića je 3.920,00 dinara za prvo dete. Za drugo dete koje boravi u ustanovi roditelji imaju popust 20%, treće dete u porodici ima popust 50% a samohrani roditelji 30% .

– Radovi obuhvataju zamenu spoljnih vrata i prozora, keramičkih pločica i električnih i vodovodnih instalacija, izgradnju protivpožarnog prilaza, renoviranje i opremanje kuhinje i vešeraja. Nakon sprovedene javne nabavke, radovi su povereni firmi Građevinar iz Ivanjice a rok za njihov završetak je 90 dana - ističe Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Projekat u Novoj Varoši je jedan od 32 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok