Vreme čitanja: oko 5 min.

ONI SU BUDUĆNOST SRBIJE: Najbolji srednjoškolci nagrađeni vrednim poklonima

Vreme čitanja: oko 5 min.

Učenici četvrtih razreda srednjih škola nadmetali su se na tri republička takmičenja u raznim oblastima

  • 0
Fakultet društvenih nauka Foto: Promo/ Milana Pavković

Zajednica ekonomskih, pravno-birotehničkih, trgovinskih i ugostiteljsko-turističkih škola Republike Srbije organizovali su tri republička takmičenja 17. i 18. marta za učenike četvrtih razreda srednjih škola.

Učesnici širom Srbije pokazali su izvanredno znanje iz različitih oblasti, a Fakultet društvenih nauka u Beogradu (FDN) bio je sponzor sva tri republička takmičenja i obezbedio brojne vredne nagrade za učenike i njihove mentore.

Svi takmičari primili su poklon paket od fakulteta, a troje najboljih iz svih oblasti dobili su novčane nagrade i stipendije za buduće studiranje na Fakultetu društvenih nauka. Takođe, mentori troje najboljih takmičara dobili su vaučer stipendije za master studije na FDN-u.

Republičko takmičenje iz predmeta Prinicipi ekonomije

Republičko takmičenje iz predmeta Principi ekonomije za učenike četvrtog razreda srednjih škola održano je u Srednjoj školi ''dr Đorđe Natošević'' u Inđiji.

Uvodnu reč na otvaranju takmičenja imali su prof. dr Milica Nestorović ispred Fakulteta društvenih nauka, Elijana Mandić, direktorka Srednje škole "dr Đorđe Natošević", prof. dr Đorđe Mitrović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Milan Kecman, direktor Pete ekonomske škole u Beogradu.

Profesorka Nestorović ispred Fakulteta društvenih nauka poželela je svima da na takmičenju ostvare uspeh koji su zacrtali zajedno sa svojim nastavnicima.

- Obezbedili smo izuzetno vredne nagrade za najbolje učenike i njihove nastavnike. Svim učesnicima sledi lepo iznenađenje od Fakulteta u vidu vaučera sa popustom na školovanje tokom sve četiri godine studija.

- Pozivam sve da posete našu instituciju, kako bi osetili pravu atmosferu fakulteta, profesora, studenata, kao i da obavite razgovor sa savetnikom za upis i školovanje, koji će predočiti sve pogodnosti i inovativne oblike podrške koje fakultet pruža svojim studentima. Svakako, sve ovo u cilju lagodnijeg donošenja odluke upisa i upliva u svet visokog obrazovanja. Srećno na današnjem takmičenju - poručila je Nestorović.

Prvo mesto pripalo je učenici Ekonomske srednje škole ''Bosa Milićević'' iz Subotice Ivani Pećerić koja je osvojila maksimalnih 40 bodova na takmičenju.

U veoma oštroj konkurenciji druga je bila Ivana Semiz, učenica Ekonomske škole iz Čačka sa osvojenih 37 bodova, dok je treća pozicija pripala Leoni Biro, učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Senti koja je osvojila 34 boda na takmičenju.

Republičko takmičenje iz oblasti agencijskog i hotelijerskog poslovanja

Dvanaesto po redu republičko takmičenje iz oblasti agencijskog i hotelijerskog poslovanja održano je u Ugostiteljsko-turističkoj školi 17. i 18. marta u Beogradu.

Na ovo takmičenje pravo prijave imale su sve Ugostiteljsko-turističke škole, a prijavila se čak 21 škola iz različitih delova Srbije.

Učenici su imali prilike da pokažu znanje iz teorijskih veština u formi testa i praktičnih u formi izrade turističkog aranžmana i popunjavanje hotelske dokumentacije.

Čast da otvori ovo takmičenje imao je pomoćnik direktora za ugostiteljsko i turističko poslovanje Dušan Komlenac, koji je istakao da je zadatak organizacije takmičenja bio veliko zadovoljstvo ali i obaveza za Ugostiteljsko-turističku školu Beograd, a da posebnu čar ima to što škola na ovaj način proslavlja dva velika jubileja.

Devetnaesto po redu republičko takmičenje iz oblasti agencijskog i hotelijerskog poslovanja, posebno je pozdravio prof. dr Vuk Bevanda, profesor Fakulteta društvenih nauka, koji je ujedno i sponzor samog takmičenja.

- Pripremili smo interesantne i vredne nagrade prvenstveno za sve učesnike takmičenja. Za učenike koji budu osovojli prva tri mesta obezbedili smo vredne nagrade u vidu stipendija, dok će njihovi mentori takođe biti nagrađeni u vidu vaučera za master programe. Ovo je takmičenje koje okuplja najbolje iz cele Srbije, mi se zato ovde i nalazimo, da nagradimo najbolje. Nama je cilj da nagradimo najbolje i najvrednije srednjoškolce. Pozivam vas da obiđete prostorije našeg fakuteta, da upoznate profesore i ambijent u kome radimo, svi ste dobrodošli - naglasio je dr Bevanda.

Na ovogodišnjem takmičenju, učenici su imali težak zadatak. Takmičenje se sastojalo iz teorijskog, ali i iz praktičnog dela. Đaci su prvo polagali test u kom su pokazali svoje teorijsko znanje, a zatim su pravili turistički aranžman koje lokalitete bi trebalo da poseti turista ukoliko bi otišao u Novi Sad ili Novu Varoš. Potom su morali da napišu i kako vode hotelsku dokumentaciju koja obuhvata prijavu boravišta gosta, dnevnik, račun i sve ostalo što se popunjava u hotelu kada dođe gost.

Pobedu na ovogodišnjem republičkom takmičenju iz oblasti agencijskog i hotelijerskog poslovanja odnela je učenica Maša Kerekeš iz Osnovne i srednje škole sa domom učenika "Petro Kuzmjak", iz mesta Ruski Krstur. Njena mentorka je bila nastavnica Bojana Miljanić. Maša je dobila stipendiju za četiri godine besplatnog školovanja na Fakultetu društvenih nauka, a njena nastavnica Bojana je dobila stipendiju za školovanje na master studijama.

Drugo mesto na takmičenju je osvojila učenica Kristina Šolajić iz Ekonomsko-trgovinske škole u Boru. Njoj je podršku pružala mentorka Milena Kenić Prvanović. Treće mesto na takmičenju je osvojila učenica Mina Bošković iz Srednje turističke škole u Beogradu. Njena mentorka na ovom takmičenju je bila nastavnica Mladenka Đurović.

Republičko takmičenje iz besedništva i retorike

Republičko takmičenje iz besedništva i retorike za učenike četvrog razreda srednjih škola održano je 18. marta u Beogradu.

Učenici srednjih škola iz cele Srbije su zajedno sa svojim mentorima imali zadatak da pokažu svoje umeštvo u besedništvu i retoričke sposobnosti.

Na kraju takmičenja ispred Fakulteta društvenih nauka u Beogradu obratio se prof. dr Andrija Blanuša koji je čestitao učesnicima na izvanredno pokazanom umeću govora i istakao da su besede bile veličanstvene.

- Želim da čestitam svim učesnicima na sajnim nastupima na ovogodišnjem republičkom takmičenju. Takođe, želim da istaknem da je komisija imala izuzetno težak zadatak da izabere pobednika, jer su svi učesnici došli izuzetno pripremljeni i pokazali izvanredne retoričke sposobnosti. Ispred Fakulteta društvenih nauka, želeo bih da istaknem da nam je velika čast što ćemo nagraditi najbolje stipendijama za studiranje na našem fakultetu - istakao je Blanuša.

Prvo mesto u besedi na zadatu temu zauzela je Emilija Terzić iz Šapca, drugo mesto Nevena Živić iz Lapljeg Sela, dok je treće mesto pripalo Jovani Jevremović iz Kruševca.

Najbolja u besedi na izabranu temu bila je Ivana Ćirković iz Užica, drugo mesto zauzela je Andrijana Rajičević iz Šapca, dok je Ivana Čepić iz Požarevca bila treća.

U izuzetno jakoj konkurenciji, Andrijana Rajičević iz Šapca odnela je prvu nagradu za besedu na improvizovanu temu, Emilija Đokić iz Lapljeg Sela bila je druga, dok je treće mesto pripalo Ivani Čepić iz Požarevca.

Najponosniji mentori sa ovogodišnjeg takmičenja iz besedništva i retorike bili su Danijela Damnjanović iz Ekonomske škole "Stana Milanović" (Šabac), Jasmina Kovačević iz Ekonomsko-trgovinske škole (Laplje Selo), Olivera Miljaković iz Ekonomsko trgovinske škole (Kruševac), Svetlana Majkić iz Ekonomske škole (Užice) i Žaklina Branković iz Ekonomsko-trgovinske škole (Požarevac).

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA