Vreme čitanja: oko 2 min.

Za dobre rezultate moguće i petice u dnevniku: Sve spremno za probu male mature, ovo su detalji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proba male mature, inače, počinje u petak u 11.30 testom iz srpskog jezika

  • 0
Mala matura, test za matematiku Foto: Marko Jovanović, mpn.gov.rs

Pripreme za probu male mature koju osmaci polažu 24. i 25. marta privode se kraju. Direktori škola već su preuzeli testove iz srpskog jezika i književnosti i matematike koje je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Test iz trećeg izbornog predmeta naknadno će im biti dostavljen.

Proba male mature, inače, počinje u petak u 11.30 testom iz srpskog jezika, a u subotu je na redu test iz matematike koji se polaže u 9 časova i test iz jednog od pet izbornih predmeta počinje u 11.30 sati. Testovi imaju po 20 pitanja, a provera traje 120 minuta.

Ovo je i prva godina da đaci ne polažu kombinovani test, već test iz jednog od pet predmeta za koji su se opredelili. Tako je od 64.747 učenika osmog razreda ove godine, 38 odsto izabralo biologiju, 29 odsto geografiju, 16 odsto istoriju, devet odsto hemiju, dok se za fiziku odlučilo osam procenata osmaka.

- U našoj školi sve je spremno za probu male mature - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić" - Probni test je veoma važan da deca vide kakvi su zadaci, upoznaju se sa tehničkim detaljima, a kada se testovi pregledaju mogu da vide gde su grešili i da do male mature poprave znanje i porade na onome u čemu su "tanki", prenose Večernje novosti.

On pojašnjava da zadatke iz sva tri predmeta pregledaju nastavnici u matičnim školama, a na pitanje da li će deca koja budu dobro uradila biti nagrađena peticama, on kaže da to zavisi od nastavnika, ali ako je đak dobro uradio treba da bude i nagrađen.

Za probu male mature spremaju se i đaci, ali manje nego kada se spremaju za "pravu" maturu.

- Pošto ovaj ispit nema značaj za upis niti se boduje, manje učim nego što ću učiti za ispit u junu, ali ipak ću nastojati da ga uradim što bolje - kaže nam jedan osmak.

Da je svrha male mature verna simulacija završnog ispita kaže i pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić.

- On služi kako bi se nova generacija maturanata upoznala sa procedurama, šta je neophodno od pribora, kad dolaze u školu, kako se ponašaju na samom završnom ispitu, popunjavanje formulara - ističe Pašić.

Inače, sve škole počele su pripremnu nastavu, a postoji i portal e-vežbaonica, gde učenici mogu samostalno da vežbaju sve testove koji će im biti na završnom ispitu.

Testovi na završnom ispitu sadrže zadatke na tri nivoa postignuća - osnovnom, srednjem i naprednom. Maksimalan broj bodova koji učenik može da osvoji je 40, i to najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, 14 na testu iz matematike i 12 na trećem testu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA