• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mladenci samo što nisu, a svaka mlada treba da ispoštuje ovaj običaj: Na jugoistoku Srbije pripreme već počele

, Telegraf
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mladence prema običajima slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine

  • 0
Venčanje, Sajam venčanja, mladenci

Foto: Shutterstock

Za ovaj praznik vezuje se mnogo običaja, a svi se odnose za mlade supružnike. Srpska pravoslavna crkva 22. marta slavi Dan Svetih Četrdeset Mučenika, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci.

Mladence prema običajima slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladi tek venčani u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka i života. Mlade domaćice dočekuju goste i pokazuju svoje umeće i spretnost spremajući 40 posebnih kolača, takozvane "mladenčiće".

Mladenci su inače datum kada se crkva i vernici sećaju stradanja Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Tako je 22. mart posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom. Na venčanjima u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku:

Carski venci - svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući

Mučenički venci - jer u braku treba podnositi žrtve

Venci besmrtne slave - u Hristovom carstvu

Još tokom vikenda počele su pripreme u mnogim porodicama na jugoistoku Srbije za proslavu ovog praznika. Neki od njih očekuju veliki broj gostiju, a posluženje se sprema kao sa slavu. Gosti donose poklone mladencima. Neki običaji nalažu da se slavi i u mladinoj i u mladoženjinoj kući, dok neki proslavljaju samo u mladoženjinoj.

Na ovaj dan, običaji nalažu da žene rano ustanu i mese mladenčiće za dug, srećan i sladak život, a nakon toga ih nude svim posetiocima koji u toku dana svrate u goste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok