≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upis u prvi razred bez papira i čekanja: Ovako izgleda elektronska prijava termina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je navela, testiranje će biti obavljeno od 1. aprila do 31. maja, a već sada se zakazuju termini

  • 0

Počelo je putem portala e-Uprava elektronsko zakazivanje termina za upis i testiranje dece u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju.

Važna informacija za roditelje i druge zakonske zastupnike je da, ukoliko se zakaže termin za testiranje direktno u osnovnoj školi, svakako ne treba da donose papirna dokumenta u školu.

"Na portalu e-Uprava postoji usluga e-Zakazivanje, putem koje roditelji i drugi zakonski zastupnici mogu da zakažu termin u osnovnoj školi kojom teritorijalno pripadaju za upis deteta u prvi razred osnovne škole", rekla je za Tanjug Biljana Marić, pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

"Prilikom odlaska u školu nije potrebno da se nosi nijedan papirni dokument, sve se pribavlja službenim elektronskim putem od izvoda iz matične knjige rođenih, potvrde o obavljenom obaveznom pripremnom predškolskom programu, lekarsko uverenje. Izuzetak je samo kada su roditelji obavili lekarski pregled u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, i tu potvrdu je neophodno dostaviti u papirnoj formi”, rekla je Marić.

Kako je navela, testiranje će biti obavljeno od 1. aprila do 31. maja, a već sada se zakazuju termini.

"Ne smemo ni zaboraviti činjenicu da u skladu sa Zakonom o osnovama sistemu obrazovanja i vaspitanja dete može biti upisano u prvi razred osnovne škole do 31. avgusta", rekla je Marić.

"Sa pouzdanošću možemo reći da nepunih 80 posto populacije dece je elektronskim putem iskazalo interesovanje putem portala eUprava i za njih pribavljeni dokumenti elektronskim putem. Prošle godine je uslugu eZakazivanja termina za upis u osnovnu školu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica", rekla je Marić.

Navela je da roditelji, ako ne zakažu termin putem portala eUprava, već direktno u školama, svakako nisu u obavezi da donose papirna dokumenta u školu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA