≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pitali smo Beograđane da li će u kafiće ako krene zabrana pušenja: Hoće li se mrznuti ili ostaviti cigarete?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odgovori su različiti, ali mnogi tvrde jedno

  • 94

U javnosti je skoro odjeknuo apel ministarske zdravlja Danice Grujičić građanima da podrže njen predlog o Zakonu o zabrani pušenja u zatvorenim javnim radnim prostorijama. Ipak, ovaj predlog odmah je naišao na negodovanje ugostitelja, dok su ga mnogi građani podržali.

Njime je predviđena potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima, pre svega u restoranima i kafićima.

Grujičić je navela da bi pomenuti zakon uvela odmah, da se ona pita. Ipak, većina pušača se sa ovim zakonom ne slaže. Iako mnogi lekari kažu da bi građani smanjili kupovinu duvanskih proizvoda kada bi pušenje bilo zabranjeno u zatvorenom, neki od njih ne bi odustali od svoje pakle makar i po cenu toga da u zimskom periodu sede u baštama kafića.

Kako su Beograđani naveli za Telegraf.rs, i dalje sumnjaju da će ovaj zakon uopšte stupiti na snagu, a pojedinci kažu da će pre prošetati nego sedeti unutar kafića u kom im pušenje nije dozvoljeno.

- Neću posećivati kafiće ako se usvoji takav zakon, pre ću ostati kod kuće ili šetati - rekao je jedan stariji sugrađanin.

Ipak, ima i onih koji će nastaviti da posećuju zatvorene prostore i konzumaciju duvanskog dima smanjiti.

- Moram, šta ću. Izaći ću napolje da pušim. Nisam za taj zakon, ali šta drugo preostaje - navodi Beograđanka, dok drugi dodaju da će odlaziti teška srca.

Mlađi stanovnici prestonice Srbije tvrde da zakon ne bi trebalo da se sprovede u delo jer i pušači imaju svoja prava koja ne treba sputavati, ali su spremni da čak i u najgorem slučaju odlaze i dalje u ugostiteljske objekte.

- Verovatno hoću, nije mi tolika potreba za cigarom da bih izašla napolje da zapalim cigaru. Mislim da u kafanama taj zakon neće moći lepo da se sprovede, ali za kafić nije problem da 2 sata ne zapalim cigaru - navodi jedna studentkinja.

Čak i mlađi nepušači spremni su da se odreknu ispajanja kafe ukoliko njihovi prijatelji u objektima ne budu mogli da konzumiraju duvanske proizvode, te navode da postoji šansa da prestanu da ih posećuju zbog ostatka društva.

Ipak, kao glavnu tezu za protivljenje predlogu novog zakona stariji građani navode udar na ugostitelje čiji promet će se smanjiti.

- Ja nisam neki pušač ali promet u klubovima i na svirkama će definitivno biti smanjen - rekao nam je jedan Beograđanin.

Međutim, ima i onih penzionera koji svakako ne posećuju ugostiteljske objekte, pa uvođenje novog zakona njima ništa ne bi ni promenilo, a kao razlog za to navode manjak vremena i novca.

Ugostitelji u prvim redovima protivnika predloga novog zakona

Podsetimo, ugostitelji smatraju da ovo ne bi bila dobra ideja, a pre svega protive se oni koji rade isključivo noću. Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić za Telegraf.rs je naveo da čak 95 odsto ugostitelja ne podržava potpunu zabranu pušenja, a ključni razlog je veliki gubitak prihoda za vreme pandemije korona virusa, kao i činjenica da pušači čine oko 70 odsto posetilaca noćnih klubova.

Kako je objasnio, dve godine ugostiteljima je rad bio onemogućen, a za sve to vreme plaćali su račune, doprinose i rente. Većina vlasnika još uvek nije uspela da izmiri dugove iz tog perioda, te smatra da bi ovakav zakon doveo do novog udara na njihov džep.

On dodaje da bi umesto potpune zabrane bolja opcija bila edukacija maloletnika ili čak potpuna zabrana prodaje duvanskih proizvoda za one koji imaju manje od 18 godina.

- Deca mojih prijatelja mi kažu da se po školama puše elektronske cigarete, popularni vejp. Šta radimo tim povodom? Zašto energiju i novac ne usmerimo na edukaciju dece, da se zabrani prodaja njima, nije eksplicitno zabranjena prodaja e-cigareta deci, a ne da odrasle osobe, koje su svesne štetnih posledica svojih navika, bilo da je to alkohol ili pušenje, prisiljavate i ograničavate im njihova prava i slobodu izbora. Na trafikama se kupuju cigare. Znači legalan su proizvod - kaže Relić.

Video: Krstev: Potrebno je sprovesti sve mere koje su se pokazale efikasne u borbi protiv duvanskog dima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    22. mart 2023 | 20:48

    Kao nepušač samo da kazem da je to totalna glupost dotične Danice. Zar je to najveći problem u zdravstvu.

  • Milan

    22. mart 2023 | 20:33

    Otvoricu kafic samo za pusase i eto resenja

  • Zizu

    22. mart 2023 | 20:25

    Treba ostaviti ugostiteljima da sami odaberu da li ce u njihovom lokalu biti ili ne dozvoljeno pusenje. Ovo je demokratija, ne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA