Vreme čitanja: oko 2 min.

Počinje ramazan: Muftija Jusufspahić poziva sve ljude da se mole za jedno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mesec ramazana deveti je mesec hidzretskog lunarnog kalendara, kad se posti, a hrana i piće ne uzimaju tokom dana, od zore do zalaska sunca

  • 5
KURBAN BAJRAM JUSUFSPAHIC Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Beogradski muftija Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić je čestitao početak meseca ramazana i rekao da se ovaj ramazan obeležava u uslovima rata na evropskom prostoru i pozvao na mir, prenosi RTS.

- Bez obzira na veru, pozivam sve ljude naše države, naše Srbije da se molimo za mir i da rat prestane i da se zajedno molimo za našu Srbiju i njen napredak, da budemo jedinstveni, jer samo u jedinstvu je i pobeda. Neka naše čestitke ne budu reči, već iskrene želje i molitve, pustimo svetlost ramazana u sebe kako bismo svetlili svakome - poručio je Jusufspahić u Bajrakli dzamiji povodom početka meseca ramazana.

On je pozvao vernike da predstojeće dane provedu u miru i ljubavi.

- Neka je ramazan mubarek svim muslimanima Srbije i svim muslimanima na celom svetu, srećan vam ramazan - dodao je on.

Mesec ramazana deveti je mesec hidzretskog lunarnog kalendara, kad se posti, a hrana i piće ne uzimaju tokom dana, od zore do zalaska sunca, a kako je Jusufspahić rekao tada se muslimani ustežu od svakog užitka, ne samo od hrane i pića, već od ružnih dela i misli. On je rekao da je sutra prvi dan ramazana, a večeras iza akšam-namaza biće prva teravija, prvi namaz.

- Post, postenje, jeste poštenje i ustezanje od pohote i htenja, štit nam je od pohlepe i halapljivosti, post nas uči dobroti i dobročinstvu, a ramazan je misija čistoće duše, oplemenjuje odnos majke i deteta, brata sa bratom, čoveka sa čovekom" - istakao je muftija i dodao da "postiti između ostalog znači uže ega stegnuti i svega lošeg se ustegnuti i tako mir u duši dosegnuti".

Značaj meseca ramazana je što je u njemu započelo objavljivanje Kurana, rekao je muftija. Ramazan, mesec posta, ove godine počinje večeras sa zalaskom sunca, dok je prvi dan posta 23. mart, to je mesec pročišćenja duha, uma i tela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih telesnih uživanja.

Nakon meseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a Bajram-namaz je u petak, 21. aprila, dodao je muftija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Druze

    22. mart 2023 | 15:43

    Bujrum i Bajram Serif Mubarek Olsun.

  • Zorica BG

    22. mart 2023 | 20:29

    SRECAN RAMAZAN i da ga provedete u sreci,zdravlju i blagostanju

  • Licemerka

    22. mart 2023 | 19:06

    Moja majka je postila ....nije pila lekove ... i umrla je zbog toga! Od tada sam ATEISTA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA