≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Naš moto je da idemo svi ili niko": Gimnazijalci iz Lapljeg Sela skupljaju novac za matursku ekskurziju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Planirano je da maturanti gimnazije ove godine posete Budimpeštu, Prag, Beč i Bratislavu za šta je potrebno 410 evra po učeniku

  • 0

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu, ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim slatkišima i napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava, piše Radio KiM.

Planirano je da maturanti Gimnazije ove godine posete Budimpeštu, Prag, Beč i Bratislavu za šta je potrebno 410 evra po učeniku. Nekoliko njih nije u mogućnosti da prikupi toliko novca, pa su se njihovi drugari i ove godine organizovali i pokrenuli akciju.

- Ovo je manifestacija koja se održava svake godine, koju radimo od naše prve godine. Bitno je jako zato što na ovaj način skupljamo novac za naše vršnjake koji nemaju novac da sebi priušte matursku ekskurziju. Planiramo da na ovaj način sakupimo bar deo novca i smanjimo za one koji nemaju da sebi priušte. Mislim da ne bi trebalo da nekoga odvajamo da ne ode na matursku ekskurziju jer nema sredstava - kazao je predstavnik đačkog parlamenta Nemanja Todorović.

Svako od učenika izneo je na štand svoje lepo upakovane prozivode koje su posetioci mogli da kupe i na taj način pomognu njihovu akciju.

- Za ovaj projekat smo se spremali nekih mesec dana, dogovorili smo se i sve je bilo u najboljem redu, danas smo to i delom pokazali. Svi drugovi iz Gimnazije i iz drugih škola su veoma zainteresovani i dosta su pomogli ovom projektu - rekao je Nikola Petković, učenik četvrte godine.

U akciji su pored učenika učestvovali i direktor škole, kao i profesori.

- Ovo je projekat koji se već godinama u nazad sprovodi, tako da su učenici upoznati sa tim i imaju iskustvo oko toga. Cilj je pošto se oni uvek odazivaju nekim humanitarnim radnjama, uvek pomažu drugima. Ovog puta su ovo osmislili da učenici koji ne mogu da plate ekskurziju, da im se pomogne na ovaj način i da i oni odu na matursku ekskurziju. Ta socijalna karta pokazuje da su neki roditelji bez primanja, pa se zbog njih i održava ova akcija - istakao je direktor Gimnazije Dejan Denić.

Profesorka Srpskog jezika i književnosti Ana Kostić, ukazala je da Gimnaziji ima dosta dece lošeg materijalnog stanja koja žive od socijalne pomoći, te da je ovo način da se njima pomogne da odu na ekskurziju sa svojim drugarima.

- Cilj je da se sakupi novac za decu lošeg materijalnog stanja, i uvek se nameni za neke prilike, ove godine je to za ekskurziju za maturante. Naš moto škole je da idemo ili svi ili niko. Tako da se uvek potrudimo da novac usmerimo u neke od humanitarnih svrha. Nakon manifestacije hrana koja je spremljena želimo da i ovoga puta poklonimo domu za nezbrinutu decu. Takođe želim da pozovem sve meštane i zaposlenje ljude dobre volje koji mogu da dođu sa nama i podele radost i da u tom duhu provedemo ovaj dan - naglasila je ona.

Ovu humanitarnu akciju je podržala i predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sa svojim saradnicima.

- Mislim da nema ničeg lepšeg, nego videti ovoliko mladih ljudi okupljenih na jednom mestu oko jednog cilja da pomognu svojim drugovima. Upravo zbog toga sam ja sa svojim saradnicima došla da im pružim podršku, mislim da je događaj prelep, da su još jednom đaci gimnazije i njihovi profesori pokazali svoje umeće i kreativnost“, zaključila je Šubarić.

Ideja da se prikuplja novac za učenike koji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju osmislili su još pre nekoliko godina predstavnici Đačkog parlamenta. Do sada je ova akcija uglavnom bila uspešna.

Video: Teško bolesni dečak došao na maturu kao pravi gospodin: Crvenim tepihom prošao sa razrednom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA