Vreme čitanja: oko 1 min.

Napisan pre 400 godina i izuzetno je redak primerak: U ovom srpskom selu nalazi se najstariji Kuran na Balkanu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas ovo selo jedva da broji nekoliko stotina duša

  • 1
Kuran, Hisardžik Foto: RINA

Smeštena na brdu iznad reke Mileške, sedam kilometara udaljena od Prijepolja, nalazi se jedna od najstarijih mahala na ovim prostorima – selo Hisardžik. Ovuda je nekada prolazio jedan od najvažnijih karavanskih puteva jer se carskom dzadom išlo do Dubrovnika ili Stambola.

Danas ovo selo jedva da broji nekoliko stotina duša, a u džamiji koja se nalazi ispod srpskog srednjovekovenog utvrđenja Mileševac, stoji najstariji Kuran na Balkanu.

"To je izuzetno redak primerak takve knjige na ovim prostorima. Sačuvan je u celosti, dimenzija 40 x 30 centimetara i težak je pet kilograma. Pisan je izuzetnim stilom koji se ne može videti ni u jednoj drugoj knjizi", rekao je glavni imam IZ u Prijepolju, Nadir ef. Dacić.

Dugo se mislilo da je ovaj Kuran star oko tri veka, međutim u Narodnoj biblioteci u Beogradu zaključeno je da je napisan pre četiri stotine godina.

"Ova knjiga je 2005. godine poslata Narodnoj biblioteci gde je izvršeno istraživanje. Konzerviran i zaštićen vraćen je u Hisardzik, i ispred njega se vernici mole i služiće i budućim pokolenjima. Ovakav redak rukopis značajan je deo baštine Sandzaka u Srbiji i na Balkanu", kazao efendija Dacić.

Pretpostavlja se da je dzamija u ovom selu podignuta u 16. veku, nedavno je rekonstrisana ali je zadržala svoj autentičan oblik. Zbog nepripstapačne geografske konfguracije u njoj se molitva umesto nekoliko puta dnevno obavlja samo petkom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jova

    23. mart 2023 | 18:17

    Srbija je bogata i ima sta da ponudi i nama i strancima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA