Vreme čitanja: oko 3 min.

Kragujevački studenti uče kardiovaskularnu medicinu u Institutu "Dedinje"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iskusni domaćini i lekari Instituta "Dedinje" bili su ,,vodiči“ kragujevačkih studenata, pa su ih na adekvatan način upoznali sa radom i organizacijom svoje kuće

  • 1
Dedinje Foto: Privatna arhiva

Povodom početka organizovane nastave u osnovnim i poslediplomskim studijama za studente i poslediplomce Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, juče je u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" organizovan sastanak na kome su dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević i direktor Instituta "Dedinje" prof. dr Milovan Bojić govorili o realizovanim planovima, organizaciji nastave, ali i budućoj saradnji, ne samo u obrazovnoj, nego i u naučnoistraživačkoj delatnosti.

Sastanku su prisustvovali i kragujevački studenti koji su u Institut došli da uče kardiovaskularnu medicinu u svetskim uslovima.

Potpisivanjem Ugovora o stručnoj i naučnoj saradnji, početkom prošle godine, između kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka i Instituta "Dedinje", omogućeno je uspostavljanje sveobuhvatne saradnje između ove dve institucije.

Kragujevački medicinski fakultet je visokokotiran i jedan je od najboljih iz ove oblasti na prostorima bivše Jugoslavije. S druge strane, Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“ je vrhunska zdravstvena, obrazovna i naučnoistraživačka institucija, te će saradnja iznedriti nove, kvalitetne kadrove u oblasti naučnoistraživačkih projekata, za dobro srpske kardiovaskularne medicine u celini.

- Uvek sam težio da naša kuća sarađuje sa najboljim fakultetima i ustanovama. Svojim radom i rezultatima dokazali smo prominentnost ove ustanove, ne samo u evropskim, nego i u svetskim razmerama.  Dragi studenti, ovde ćete moći da vidite sve ono što se izvodi i u najboljim svetskim centrima, od kardiologije, kardiovaskularne hirurgije, anesteziologije sa intenzivnom terapijom, radiološke dijagnostike i lečenja, ali i institutskih Centara za prevenciju i edukaciju, hirurgiju aorte, minimalnoinvazivnu kardiohirurgiju, strukturne bolesti srca... Naš Centar za naučnoistraživački rad poseduje briljantan kadar. U najavi su multicentrične studije i međunarodni naučni ugovori u vrednosti više od milion evra u samo jednom nivou, te slobodno mogu reći da je nauka budućnost našeg Instituta. Budite sigurni da sve ono što mogu i znaju vaši učitelji ovde, pokazaće i vama. Vaše je samo da imate planove, budete uporni i imate volju- rekao je prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta ,,Dedinje“.

Prof. dr Jakovljević je zadovoljan što će uzajamnom saradnjom od ,,Dedinja” dobiti kompletnu logistiku i pomoć u razvoju i širenju kardiovaskularne medicine, uključujući i kardiovaskularnu hirurgiju.

- U službi zdravstva Srbije, obrazovanja naših studenata i Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, pokušavam da ostvarim snove koje sam sanjao još kao mladi asistent i doktor. Ova saradnja sa jednom od najeminentnijih kariovaskularnih ustanova, znatno mi je u tome pomogla, pa se u potpunosti slažem sa poslovicom da se sličan sločnome raduje. Naš fakultet je poznat i prepoznat u oblasti nauke i istraživanja, a već četiri godine držimo tron u oblasti kliničke medicine, a svima je poznato da se, sa druge strane, najbolja klinička medicina u praksi sprovodi, upravo, u Institutu "Dedinj". Između ove dve ustanove nema sebičnosti i sujete, jer na njihovom čelu stoje oni koji su ostvarene ličnosti, i u životnom i u profesionalnom smislu. Naši studenti u ,,Dedinju“već uče internu medicinu, a u planu je da ovde vežbaju i kardiohirurgiju, što će omogućiti njen razvoj i uvođenje u kragujevački Univerzitetski klinički centar. Institutski stručnjaci imaju ogromno iskustvo, vrhunske rezultate i spremnost da nam ponude sve raspoložive resurse – kazao je on.

Iskusni domaćini i lekari Instituta ,,Dedinje“ bili su ,,vodiči“ kragujevačkih studenata, pa su ih na adekvatan način upoznali sa radom i organizacijom svoje kuće.

- Sve ono što je potrebno da sa sobom donesete ovde su entuzijazam i volja. Uz institutske učitelje ćete mnogo naučiti. Nesporno je da ćemo vam pružiti apsolutnu pomoć i podršku, međutim, rezultati će biti vidljivi samo uz vaš rad i zalaganje – studentima se obratila kardiolog Instituta ,,Dedinje“, dr Slađana Božović Ogarević.

U ime kragujevačkih studenata dr Mladen Maksić, zahvalio se domaćinima i svom dekanu, prof. dr Jakovljeviću, na omogućenoj saradnji sa "Dedinjem", što će im doneti nova znanja od strane stručnjaka o čijim se rezultatima govori širom sveta.

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu će, takođe, učestvovati u stručnom usavršavanju medicinskih sestara i tehničara, čiju će nastavu, organizovano, izvoditi profesori ove cenjene ustanove i lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“. Ovo je, ujedno, treći medicinski fakultet kome je, pored Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Institut "Dedinje" nastavna baza, čime su otvorene široke mogućnosti za saradnju u oblastima edukacije, prevencije bolesti, te stručnih i naučnih projekata, na opšte zadovoljstvo studenata, nastavnika i naučnih radnika.

Video: KBC „Dr Dragiša Mišović“ od danas u redovnom režimu rada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    25. mart 2023 | 11:30

    Kragujevački studenti nešto uče? Hehehe,e ova vam je dobra!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA