≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Besplatni udžbenici za 88.000 đaka: Prijave traju još malo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đaci, koji su u nekoj od ovih kategorija, dobiće besplazne knjige za matematiku, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet

  • 1

Ministarstvo prosvete će i ove gdoine obezbediti ebplsatne udžbenike za pojedine kategorije učenika, a prijave traju do 10. aprila. Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 720 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 88.000 učenika.

Pravo na besplatne udžbenike za školsku 2023/2024. godinu imaju - učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, đaci koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format) pišu Novosti.

- Pravo na besplatni osnovne komplete udžbenika imaju učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja, đaci sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3. Učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Đaci, koji su u nekoj od ovih kategorija, dobiće besplazne knjige za matematiku, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Od petog do osmog, u kompletu su - matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima. Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika.

Video: Potpisivanje ugovora o saradnji na projektu Dečja atletika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneguljica

    26. mart 2023 | 22:44

    Sram vas bilo! A Sapic na velika zvona objavljuje beaplatni udzbenici sim djacima u Beogradu! Sklupljaju se politicki poeni i na deci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA