Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi su hteli biologiju, malo ko fiziku: Ovo su prvi utisci posle probe završnog ispita

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sada osmaci pouzdano znaju da moraju više pažnje da obrate na zadatke sa dve jednačine, jer im je upravo osamnaesti zadatak na probnom testu iz matematike zadao najviše problema

  • 2
Pitanja mala matura

Foto: Ministarstvo Prosvete RS

Na dvodnevni probni završni ispit izašlo je više od 64 hiljade 700 osmaka. Dobijeni rezultati smernica su da se bolje pripreme za završni ispit koji se održava od 21. do 23. juna. Osim pripremne nastave u školama, na raspolaganju su im i E-vežbaonica na srpskom i na osam jezika nacionalnih manjina, na kojima se održavaju nastava, testovi i RTS Planeta, javlja RTS.

Sada osmaci pouzdano znaju da moraju više pažnje da obrate na zadatke sa dve jednačine, jer im je upravo osamnaesti zadatak na probnom testu iz matematike zadao najviše problema. Na današnju proveru znanja došli su relaksiraniji.

"Ne bih da stvaram sebi preveliki stres, zato što je to ipak probni, ali takođe mi za neke smernice ukazuje šta treba da vežbam i mislim da je jako korisno“, kaže učenica OŠ "Bora Stanković" iz Beograda Iva Ostojić.

Direktorka te škole Marija Latinović ističe da je probni završni ispit izuzetno važan za đake zato što oni na taj način mogu da provere sebe i svoje znanje pre realnog završnog ispita, da vide gde su njihove slabe stane, a gde su bili jači i da u tom smeru nastave sa učenjem.

Prvi put budući srednjoškolci polažu zadatke iz oblasti koju su odabrali kao izborni predmet. Najpopularnija je biologija, dok je fizika na začelju.

Lenka je izabrala fiziku, jer joj ona najbolje ide, dok se David opredelio za geografiju jer je iz tog predmeta išao i prošle i ove godine na takmičenje, i dosta se spremao iz tog predmeta.

Odluka o zameni kombinovanog - testom iz izbornog predmeta doneta je uz konsulatciju sa resornim zavodima i Nacionalnim prosvetnim savetom.

"Da omogućimo deci koja završavaju osnovni nivo obrazovanja, i jesu već dovoljno zrela, da se opredele koji od tih pet predmeta im jesu u fokusu, da im olakšamo zarad neke dalje orjentacije u svom školovanju, pa i u nekom karijernom opredeljivanju. I mislim da je to ne samo pravičnije, pravednije, nego i sasvim logičnije i efektivnije u pogledu njihovih daljih životnih opredeljenja“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Oni koji iz nekog razloga nisu izašli na probni završni ispit, naknadno će provežbati zadatke. Naredne nedelje testove i rezultate će na sajtu objaviti Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    26. mart 2023 | 08:02

    Da li cemo ikada u ovakvim vestima o skolskim testovima cuti mišljenje neke profesorke iz Negotina ili djaka iz Ćićevca? Zasto samo, uvek i jedino BG deca i nastavnici nesto pricaju i kukaju? Ima li zivota na Marsu? Ima li u Srbiji zivota van BG?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA