Vreme čitanja: oko 2 min.

Loznički đaci u radnoj akciji: Olovke zamene četkom, pa sa veroučiteljem renoviraju napuštenu zgradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova vredna družina, kažu, jedan je od najboljih pokazatelja da škola nije samo mesto gde se uče lekcije iz knjiga već i one životne

  • 0

Na inicijativu veroučitelja, učenici Osnovne škole "Jovan Cvijić" u Loznici započeli su radnu akciju kako bi obnovili napušteni objekat u školskom dvorištu. Skoro sve poslove rade sami, od čišćenja do krečenja, a nameravaju da preurede i jednu prostoriju koja će im biti kabinet za veronauku, izveštava RTS.

U prepodnevnim satima u rukama su im sveske i olovke, a odmah po završetku časova valjci, četke i kante. U građevinskim poslovima, kažu, nemaju iskustva, pa zato na licu uz osmeh imaju i tragove od farbe.

- Nakon naših časova, nas dvadesetak učenika okupimo se i krećemo sa radovima. U toku radova, osim što se družimo i uživamo, radimo nešto korisno za školu i za buduće generacije - kaže Isidora Dukojević.

- Pošto živim daleko nisam htela da idem do kuće zato što bi mi prošlo puno vremena, pa sam u novom odelu, ali ja se na to ne obazirem, ja sam htela samo da pomognem - kaže Nina Tufegdzić.

Iako su poslovi u ovoj akciji zahtevni, do sada nije bilo odustajanja, a novi članovi pridružuju se svakodnevno. Većinu čine devojčice.

- Radimo to u korist škole i u isto vreme naučimo dosta raznih stvari koje inače ne bismo, na primer, sada smo naučili da krečimo - kaže Anđela Dukojević.

- Naučila sam da držim valjak, da ga koristim, da gletujemo, crtamo sa veroučiteljem, to nam je baš divno. Svakog časa i svakog dana željno iščekujemo kada ćemo iz škole da izađemo i da obučemo radno odelo - kaže Lara Mrkonjić.

Zajedničkim trudom i radom veroučitelja i đaka na prednjoj strani zgrade sada su likovi lozničkih velikana, a na zadnjoj će oslikati murale loze Nemanjića.

- To je za njih nekako bitno, i oni se osećaju, da kažem, i bitno i važno, jer će sutra-prekostura, izaći iz ove škole i imaće to iza sebe. Čovek kao biće želi da ostavi dobar trag u istoriji, a ovo je nešto što će ih uvek podsećati na lepo detinjstvo i lep period proveden u školi - kaže Predrag Mitrović, veroučitelj.

Ova vredna družina, kažu, jedan je od najboljih pokazatelja da škola nije samo mesto gde se uče lekcije iz knjiga već i one životne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA